Рила – Говедарци

en English & bg flag Български & de Deutsch
——————————————————————–

Click here to read about the tracks Click here for the weather report Click here to view area maps Click here for Google Earth Places

Говедарци

География

Селото се намира в предпарковата зона на Националния парк Рила, по поречието на река Черни Искър. Разположено в Говедарската котловина на 1268 м надморска височина, то има умерено-континентален климат със средна януарска температура -4,2° C и средна юлска +25,5° C. Сняг има средно през 160 дни от годината, а през зимата снежната покривка е над 25 см.

Най-достъпният път за селото е от Самоков/13 км/ през село Маджаре/1 км/ асфалтов път, но може да се достигне и от Сапарева баня през курорта Паничище по черен път с високопроходим автомобил.

По пътя към пистата

Времето


Подробна ифнормация

История

По време на Римската империя около горните притоци на Искровете(Прави искьр,Преките реки,р.Лопушница,р.Лькатица и др.) е имало рударски селища за добив на желязни руди и желязо.По билата на вьрховете южно на Говедарци е запазен Кайзеровия път, строен по времето на цар Фердинанд, свързващ Говедарци с Кобилино бранище.Има няколко пещери около бреговете на споменатите по горе реки,чиито входове са запазени все още.Голями струпвания на обработени камьни около входовете им е доказано,че са от хилядолетия.

Културни и природни забележителности

Над котловината се намира връх Мальовица и селото е един от изходните пунктове за достигането му. От Говедарци тръгват маршрути за хижа Вада (2 часа пеш), хижа Мечит (2 часа), хижа Ловна (3 часа), хижа и планинска школа Мальовица (по пътя за хижата и през местността Овнарско). През хижа Вада може да се стигне до Седемте рилски езера, едноименната хижа, от хижа Мечит се стига до заслона Кобилино бранище и от комплекс Мальовица се стига до циркуса Страшното езеро, където има изграден заслон,като другия маршрут е през местността “Овнарско”. В местността Надарица има останки от древно селище датиращо от времето на Римската империя. В местностите Тапанковица, Мечкарица и Изворо има запазени исторически паметници – църкви, манастир и параклиси.
(from wikipedia)

Селото е родно място на фолк дивата Гергана, ама за това, никой не го боли фара 😀 Чалга атмосферата е налице, както е при повечето български села.

Пистата

Пистата се намира в югозападна посока от селото на 3 км от центъра по асфалтиран път. Ако не можете да се ориентирате накъде да тръгнете: “с питане и до Цариград се стига” 😉 Пътят се почиства, но не може да се каже същото относно опесъчаването, заради което се налага освен зимни гуми да разполагате и с вериги. На втория километър от центъра на Говедарци се стига борова гора, където пътят се разклонява. За пистата се продължава надясно, което е указано и с табела.

След още 400 метра следват 3 завоя, след което гората остава от лявата страна, а отдясно се разкриват прекрасни гледки към Рила. След още 400 метра се стига до десен завой. Там е едното място, където може да се паркира. Другото е след още 100 м. След като паркирате, преобуете, затегнете автоматите и извършите останалите рутинни дейности, продължавате по пътя пеша, пресичате Овчарска река и излизате на пистата.

Пистата е оборудвана с много дълъг влек тип “паничка” (повече от 1100 метра) като преодолява денивелация от 350 метра (1320-1670 метра надм. вис.). Трасето, по което минава е доста неравно и на моменти много стръмно, което прави влека непривлекателен за начинаещите сноубордисти. Също така, не обувайте най-новият си панталон, защото тегличите не са много чисти и оставят черни петна по панталона. Целодневната карта за влека е 20 лв, а до него има кръчма с “народни цени” (бира – 1,50 лв, супа – 2,50-3 лв). На около 30 мин. от горната станция на влека се намира хижа Мечит, където също се предлага хапване и пийване.

Пистата се обработва и е достатъчно широка за да се избегнат оголени участъци, ако има такива. От едната, а понякога и от двете страни, остава необработен сняг (по нашенски – пудричка 🙂 ). Високите борчета наоколо и северното изложение правят сянка през по-голямата част от деня, което е благоприятно за задържането на снежната покривка.

Първите 150 метра са с малък наклон, който ви подготвя за следващите по-сериозни склонове.

началото

пресичане на влекаСледва стесняване на пистата и увеличаване на наклона.Оттук до долу следва постепенно разширяване.

Тук вече започва пудричката по края на пистата (ако е наваляло, разбира се).

Заключение

В периодите с най-много сняг, мястото е възможно най-добрият избор да си прекарате един спокоен ден. Опашки на влека не съществуват, малко вероятно е и да се сблъскате с някой скиор по пистата, лавиноопасни терени наблизо няма. Възможно най-добрият избор за прекарване на почивката, далече от претрупаните ски-курорти. Ако пък поради някаква причина влека не работи, Мальовица е наблизо, Боровец също.

Leave a reply