Рила – Семково

en English & bg flag Български & de Deutsch
——————————————————————–

Click here to read about the tracks Click here for the weather report Click here to view area maps Click here for Google Earth Places

Semkovo
Снимка: semkovo-bg.com

Семково се намира в югозападна Рила, община Белица.На 78 км от Велинград, 88км от Благоевград, 160км от Пловдив и 188км от София.

Semkovo
Снимка: semkovo-bg.com

Малко интересна информация с която да се фукате пред по-умните от вас:

Първите документи, в които се споменава Семково са преди 1960г. Местността носи името си от мъж на име Сенко. Тогава сама по себе си не е била курорт. През 1962 – 1963 г. със средства и труд на преподавателите от Технически университет (тогава ВМЕИ) и студенти спортисти започва строителството на високопланинската база на ТУ на Семково. Тя е първата построена в местността. Не може да се отмине и едно постижение на целия колектив на ВИСИ – изграждането на учебноспортната база “Семково”. Главната заслуга е на Пом.

Semkovo
Снимка: semkovo-bg.com

Ректора (по-късно инж.) Мичо Мичев като инициатор, вдъхновител, технически ръководител и даващ личен пример на строежа. Безплатно изготвят архитектурния проект за почивна станция за 120 души бъдещите професори арх. Стефан Стефанов, арх. Кирил Бойчев, арх. Марин Минчев и проф. к.т.н. инж. Иван Бончев като конструктор. Станцията се изгражда на бригадирски начала от служители, преподаватели и студенти. Строителството започва през 1966 г., а първата смяна посреща там новата 1970 г.
Kато цяло се забелязва колко ученолюбиви са хората от Семково. 🙂

Semkovo
Снимка: semkovo-bg.com

През 1976 г. Семково е признат за курот с местно и национално значение. По това време е построен и ресторанта на РПК-Белица. От тогава насам са построени и няколко хотела – х-л Рила, х-л Бор, вилно селише Света гора.

…а сега нещо за пред красиви каки сноубордистки 😉
В района на Семково (на 12км от Белица) се намира единствения в България парк за танцуващи мечки. Не се съмнявайте, мацките полудяват от кеф, като чуят за танцуващи мечки! Не пропускайте да им ги покажете! 😀

Покажете им върховете в околността – там са: Голям и малък Мечи връх, Ангелов връх, Пъстри слап, Черна поляна (огледайте ги, може да стават за спускане, ние още не сме ги пробвали).

В околноста има и доста езера ( и вие ли си мислите същото, което и аз?) – Сухото езеро, Вапски езера, Чернополянски езера, Скалишки езера.

Снежната покривка там се образува още в началото на ноември и до януари достига 60 – 80 см височина, което вероятно се дължи на благоприятния средиземноморски с осезаемо планинско влияние климат (поради същата причина по високите места снега си седи около 4 месеца).

Semkovo
Снимка: semkovo-bg.com

Какво е/ще е времето?


Подробна прогноза

Как да стигнем до там?

? В случай, че сте с кола, трабва да знаете, че пътят от гр.Белица до Семково е 18 км, планински, 2 класен, добре поддържан (и през зимата) асфалтиран път. Въпреки това трябва да се кара с особено внимание! Пътят се почиства и опесъчава, но при пресен снеговалеж се налага използването на вериги.От Белица до Семково около 30-60 мин.

? В случай, че сте без кола, трябва да знаете, че можете да се възползвате от автобусните или влаковите услуги. Въпреки всичко за да стигнете, от което и да е населено място, до Семково първо трябва да стигнете до гр.Белица!

Semkovo
Снимка: semkovo-bg.com

Разписание на автобусите:
София -> Белица: от автогара Овча купел има автобус в 14.30часа.
София -> Разлог: от Централна автогара има автобуси в 7.30; 8.30; 9.45; 11.25; 13.15; 14.00; Автобуса в 16.45 е за гр. Гоце Делчев и спира в гр. Разлог.
Разлог -> Белица можете да се прехвърлите на автобус или да се пробвате на стоп ( пътя е има-няма 17км).

Пловдив -> Белица от автогара Юг има автобуси в 13.40 (реално за за Благоевград, но върши перфектна работа) и 15.00 часа (този е за Банско, но пак става).

Разписание на влаковете:
София » Септември: тръгва в 06:38 часа и пристига в 08:44 часа.
Септември » Белица: тръгва в 09:00 часа и пристига в 13:14 часа.

Пловдив » Септември: тръгва в 08:00 часа и пристига в 08:40 часа.
Септември » Добринище: тръгва в 09:00 часа и пристига в 13:14 часа.

След като се доберете до Белица, може да си организирате транспорт при Туристическия информационен център в центъра на Белица (най-добре предварително на тел.: +359 7444/2815; +359 889 211567 ), а другаият вариант е да попитате някой местен да ви закара до курорта (винаги има навити).

Дайте да ви разкажем за курорта:

Semkovo
Снимка: semkovo-bg.com

Курорта предлага 7 писти – Еделвайс, Лира, Тепето, Север 1, Север 2, Юг 1, Лесна с обща дължина от 4км и средна денивилация 400м.
Обслужват се oт 8 ски влека, които са на разположение от 10 до 12 и 14 до 17 часа
Еднодневни карти: за възрастни – 10лв, за деца – 7лв;
Тридневни карти: за възрастни – 25 лв, за деца – 16лв;
Седмични карти: за възрастни- 50лв, за деца – 35лв;


Пистите:

* Писта Еделвайс – зелена + синя (подходяща за новобранци).В горната си част пистата е по-полегата (зелена), като в последните си 300 метра наклона се увеличава (синя). Общата дължина на пистата е 600метра, обсужва се от 2 ски влека, съответно за 2те части на пистата (вж. картата по-долу).
pista Edelvais
Снимка: semkovo-bg.com

* Лира – ниво на трудност – зелена. Дълга е 900метра и за нея отговаря един на брой ски влек. :Р
pista Lira
Снимка: semkovo-bg.com

* Писта Север 1 е за по-напреднали карачи (червена).Дължината й е около 500м. обслужвана от ски влек с “дебит” 300-400 човека на час.
pista Sever 1
Снимка: semkovo-bg.com

* Писта Тепето (Север 2) е за професионални карачи (черна)! С дължина 1050метра, пистата върви почти успоредно с писта “Север 1”. Обслужва се от ски влек (тип “панички”) с капацитет от 800 души на час.
pista Sever 1
Снимка: semkovo-bg.com

*Т.н писта Лесна е лека, подходяща за учебни цели (зелена). Дълга около 300м, обслужвана от ски влек.

* Писта Юг 2 – червена, която е прави напълно подходяща за по-напредналите. Дълга 600 метра с влек /Помощен/.
Semkovo
Снимка: semkovo-bg.com


За да добиете по-добра представа, най-добре погледнете картата на курорта обозначаваща пистите:

Semkovo
Снимка: semkovo-bg.com

А ето и една 360-градусова панорама:

Freeride местата:

Имаме информация, че условия за фрирайд ИМА (то оставаше и да няма 😛 ), но за съжаление още нямаме подробна информация. Ако сте карали там, имате инфо за това кое как е – пишете коментар в този пост, ние ще се радваме да го публикуваме. Но въпреки всичко, дори да се пробвате някъде,умоляваме ви – НЕ БЪДЕТЕ ГЛУПАВИ СМЕЛЧАЦИ!!! СЪОБРАЗЯВАЙТЕ СЕ С УСЛОВИЯТА!!!

!!!Опасности, които са всеизвестни за района!!!

Най-лавиноопасни са по-стръмните върхове около Семково – Ангелов връх, Черна поляна, Пъстри слап.

Външни връзки:

http://semkovo-bg.com/
Хижите в околността
Танцуващите мечки

Тъй като винаги има нещо, което сме пропуснали, ще се радваме на ваши поправки, съвети, идеи etc., които да споделите в този пост! За нас ще бъде чест да ги обсъдим заедно!

Leave a reply