Пирин – Добринище, Безбог

en English & bg flag Български & de Deutsch
——————————————————————–

Click here to read about the tracks Click here for the weather report Click here to view area maps Click here for Google Earth Places

Bezbog panorama Снимка: Иво Теодосиев

Добринище се намира в североизточната част на Пирин в местността Логовето, община Банско.На 6 км от Банско, 44км от Гоце Делчев, 60км от Благоевград и 156км от София.

map

Малко интересна информация с която да се фукате:

Село Добринище е било създадено в средата на XVIII век. Образувано е от някогашните махали Косолдо, Добречково, Св. Никола, Доматарско, Гумнища и др. Според някои името му произлиза от „добрите неща”, които е имало – топли минерални извори, кръстопътно положение, плодородна земя.

Bezbog panorama Снимка: Иво Теодосиев

През османското иго Добринище е било незначително селище, но жителите му са били ученолюбиви и през 1845 г. изградили училище. Селото не останало встрани и от големите исторически събития. След Кримската война из Пирин са бродели комити. В Ботевата чета са участвали Григор Мицин и Христо Начев. Знаменосец на IV опълченска дружина в освободителната война е бил Георги Темелков. Дейно участие добринищани са взели в Кресненско-Разложкото възстание – начело с Лазар Проданов. За подготовка за Илинденското възстание в селото е бил изграден революционен комитет начело с Добри Мунин. Складирано е било оръжие. Добринище е взело участие във възстанието. Край хижа Гоце Делчев през 1896 г. е бил основан селски революционен комитет на ВМОРО. Основоположник със съмишленици от Добринище, е бил самият Гоце Делчев.
(източник: Пирин пътеводител, Д. Душков, Г. Петрушев, Т. Ковачки, 1988г.)

Bezbog panorama Снимка: Иво Теодосиев

Както също и…
В района на Добринище има 17 топли минерални извора, най-много в източната част. Температурата им варира от 28 до 41°C . Водата е бистра, без мирис и утайка, приятна за пиене. В селото има също и минерална баня.Така че като ходите да карате сноуборд, спокойно може да вземете бабата и дядото с вас. 😀 Друго интересно нещо е, че на 10 мин. от хижа Гоце Делчев се намира най-високото дърво в Пирин – Високата ела, достигащо 40 метра.

Какво ще е времето?


Подробна прогноза

Как да стигнем до там?

? В случай, че сте с кола, трабва да знаете, че пътят от Добринище до хижа Гоце Делчев е подновен през 2008 г. с нова асфалтова настилка и мантинели на някои от опасните участъци. Въпреки това трябва да се кара с особено внимание заради сравнително късата широчина на шосето. Пътят се почиства и опесъчава, но при пресен снеговалеж се налага използването на вериги.От София до Добринище пътят трае около 2 часа и 30 минути.
? В случай, че сте без кола, трябва да знаете, че можете да се възползвате от автобусните или влаковите услуги, както следва:

Разписание на автобусите:
Автогара Добринище – Централна автогара София – 5:00 (без неделя); 6:45; 7:10; 7:20; 7:50; 14:50; 15:30; 16:10;
Разстоятнието от София до Добринище е около 165 км, времетраенето 3-3.40 часа. Цената на билета е около 15лв (100% цената варира с времето). Btw да знаете, че автобусите за София минават през Благоевград. 🙂
Автогара Добринище – Автогара Овча Купел – 4:40; 4:40; 6:05; 8:35; 9:30 (без неделя); 11:00 (без вторник); 12:30; 13:15; 17:40 (без вторник);

Разписание на влаковете:
София » Септември: тръгва в 06:38 часа и пристига в 08:44 часа.
Септември » Добринище: тръгва в 09:00 часа и пристига в 14:20 часа. (Последна спирка на теснолинейната жп линия Септември – Добринище (през Велинград, Якоруда, Разлог и Банско) и сори майна, става само с прехвърляне. 🙂

Пловдив » Септември: тръгва в 08:00 часа и пристига в 08:40 часа.
Септември » Добринище: тръгва в 09:00 часа и пристига в 14:20 часа. (теснолинейката от Септември е една и съща и при 2та маршрута)

Дайте да ви разкажем за курорта:

Bezbog lift

Курорта предлага 2 писти – Стената и Безбог с обща дължина от 4км и средна денивилация 824м.
Обслужват се чрез двуседалков лифт от 9.00ч. до 16.00ч (последно качване от междинна станция – 15.30 ч.). За съжаление няма полудневни карти, но за сметка на това са си чиста далавера: дневна карта – 20лв.
3-дневна карта – 50лв.


tracks map


Пистите:

Пистата започва полегато от хижа Безбог. За сноубордистите е необходимо да извървят около 50 метра за да достигнат място с достатъчен наклон за стартиране.Bezbog lift При наличие на повече от 2 метра сняг, клековете в района се покриват и старта е непосредствено при слизане от лифта. В началото пистата е с неголям наклон. След около 100 метра от старта се достигат няколко малки пада, които могат да се заобиколят от начинаещите отдясно. След няколко метра се достига още един такъв подобен участък където е препоръчително да се засилите добре за да преодолеете следващото изкачване без да спирате. in the treesСледва навлизане в гората, където също не трябва да убивате много скоростта си докато излезнете от нея, заради няколкото по-полегати участъка. Съобразявайте се с движението на скиорите/сноубордистите пред вас, преди да изпреварвате. След гората се излиза на голяма поляна. На ляво (север) се излиза на най-широката част от пистата и се стига междинна станция на лифта. Ако продължите направо (изток) след излизане от гората ще стигнете черен път, който минава почти под лифта и излиза отново на пистата. От отсрещната страна пресичайки пистата, черният път продължава в гората и след това излиза точно над междинна станция.

in the trees Снимка: Иво Теодосиев

От междинна станция надолу пистата е за по-напреднали. На около 200 метра от междинна станция се достига черният участък, който може да бъде заобиколен през туристическата пътека, за която трябва да завиете вдясно през гората (следете маркировките). Пътеката ще ви изкара отново на пистата, точно под черния участък. Оттук до долна станция са около 500 метра. Имайте предвид условията преди да предприемете спускане до долна станция, тъй като е необходимо минимум 60-70 см снежна покривка до долната станция, за да не си надраскате сериозно ските/сноуборда.

the track

Freeride местата:

Най-привлекателен за фрийрайд е вр. Безбог. Ако сте решили, че разполагате с необходимата екипировка и подготовка, можете да предприемете изкачване, но го правете с особено внимание, а ако сте няколко човека сформирайте малки групи по 3-4 човека и не изпускайте от поглед другарите си.

bezbog_ot_bezbojki_preval Снимка: Иво Теодосиев

Заради многото клек в подножието обаче, достигането на най-високата кота е уморително, а понякога и невъзможно. За да се покрие достатъчно клека по северното било на върха е необходима снежна покривка от мин. 150-200 см. Улеите от източната страна са много лавиноопасни, затова единствения сравнително безопасен вариант за спускане е по северното било, което ви изкарва на пистата. Това е и безопасният вариант за изкачване, тъй като безбожки превал (южно от хижата) е лавиноопасен при наличие на нова снежна покривка. Заради особеният релеф в района, е необходимо да не се отклонявате много от пистата за да не се изгубите. При наличие на сняг повече от 2 метра растителността в района от междинна станция нагоре е добре покрита и е рай за фрийрайдърите. Имайте предвид, че застраховката включена в лифт-картата, важи само за територията на пистата, затова ако сте решили да фрийрайд-вате, изкарайте си допълнително планинска застраховка.Умоляваме ви – НЕ БЪДЕТЕ ГЛУПАВИ СМЕЛЧАЦИ!!! СЪОБРАЗЯВАЙТЕ СЕ С УСЛОВИЯТА!!!

vr. bezbog Снимка: Иво Теодосиев

!!!Опасности!!!

Най-лавиноопасен е източния склон на вр. Безбог (улеите). В подножието на този склон се е намирала старата хижа, която е била разрушена от голяма лавина. Безбожки превал (южно от хижата, югоизточно от върха) е често преминаван от туристи, тръгнали към циркусите на Попово и Тевно езеро и често се случва да има прокарана партина, което го прави по-лесен вариант за изкачване към вр. Безбог, но при наличие на нова снежна покривка съществува лавинна опасност. От х. Безбог надолу няма големи лавиноопасни участъци, но е възможно свличане на снежни маси, ако се минава през големите речни корита под лифта, наподобяващи халфпайп. По широката част от пистата над междинна станция се срещат оголени участъци, а при малко сняг е небходимо повече внимание заради сериозните неравности. В гората между долна и междинна станция не се срещат много камъни, а само паднали шишарки и клони върху снежната покривка, но те не са проблем. Понякога при затопляне, в гората снега става твърд и на буци. От черния участък до долна станция също трябва да се спускате внимателно при недостатъчно сняг. Терена е още по-неравен, а камъните са много.

hija Bezbog Снимка: Иво Теодосиев

Туристическите маршрути в района:

Хижа Безбог е изходен пункт за повечето летни туристически маршрути в Пирин, но зимните преходи не са препоръчителни, заради подсичането на лавиноопасни склонове. Съседни обекти до х. Безбог:
вр. Безбог – 1,30 ч.
вр. Полежан – 2,30 ч.
вр. Джано (Орловец) – 2,30 ч.
Самодивски връх (Дженгал) – 3,30 ч.
Поповото езеро (Папазгьол) – 1,30 ч.
Кременските езера – 2,30 ч.
заслон Тевно езеро (през Кралевдворска лява порта) – 4,00 ч. (!лавини)
хижа Демяница (през Самодивска порта) – 5,00 ч. (!лавини)
хижа Пирин (през седловината Железни врата) – 6,00 ч.
(!лавини)
хижа Каменица (през Кралевдворска лява порта и Тевно езеро) – 7,00 ч. (!лавини)

Външни връзки:

Hut Info at www.bulgarian-mountains.com/
http://www.dobrinishte-bg.com/ http://hoteldobrinishte.com/

Leave a reply