Бърз бюлетин за снежно-пиството положение в Родопите.

Pamporovo Track View

Билюетинът е с вчерашна дата (27.01.2009), като положението от вчера не се е променило коренно.

На път за Пампорово се отбихме в Чепеларе, да видим става ли за каране на Мечи Чал, виждаше се, че долу на първата станция положението хич не е розово – всичко се топеше, слънцето напичаше – чак изпаряваше снега. Информираха ни, че само основната писта е покрита със сняг по цялата си дължина, което ще рече червената писта по трудност. Посъветваха ни да караме от горна станция до междинната и след това с лифтчето пак нагоре. За туристическата писта и дума не можеше да става, като алтернативата беше, да се хване Туристическата(зелената) и още в самото и начало да се отбие в новопостроената синя писта, която после отново се “влива” в червената. Надеждата за повечко сняг на Пампорово и условията в Чепеларе ни накараха да изминем 10тината километра до Пампорово. Бяхме възнаградени с идеален за каране сняг – мек, не много бърз, без заледявания. На Снежанка снежната покривка достигаше на места до 80-90 сантиметра. Духаше си характерният за върха студен вятър, като това създаваше впечатлението за доста по-ниски температури, всъщност на върха температурата беше около 1-2 градуса.Повечето писти работеха ( изключенията бяха Стената, Стоиките и Южните писти), като нямаше заледявания, по-скоро на места имаше малко разтопен сняг и киша, но нищо сериозно и нищо, което би попречило приятното каране. За часовете в които бяхме там станахме свидетели как от слънчев ден и топящ се сняг, климатичните условия и планината смениха тотално мнението си – към края на деня валеше сняг на парцали, температурите станаха минусови, появи се силна мъгла и вятър.
Направо се усети колко могъща е планината и как дори в един толкова цивилизован район винаги Природата има последната дума. Когато си тръгвахме след Студенец валеше дъжд, но с падащите температури имаше силна тенденция да го обърне на сняг.
Условията на Пампорово към вчерашна дата бяха идеални.Днес снегът продължава да вали и условията си се запазват идеални. Приятно каране на всички.

И внимавайте много, има повишена лавиноопасност!

Leave a reply