Anti-Fog Goggles Research!

Колко често псувате конденза по очилата ви?
Колко често проклинате съдбата, че заради простите цайки, не можете да се насладите на якия ден в планината?

Навярно отговора и на 2та въпроса са “много често”. И ние ви разбираме чудесно.
На нас, обаче, вече ни писна да псуваме и да проклинаме… все пак сме позитивни хора! :mrgreen:
Поради този факт, ние се разтърсихме, размислихме, пихме 2 промоционални бири и решихме, че този проблем трябва да бъде решен веднъж за винаги!

Но как? “Как” е въпрос, който мъчи поколения наред, a сега искаше да измъчи и нас…

Затова, една вечер склещихме Гугъл и започнахме да мъчим него (мъчението на чужд гръб, винаги е била по-добрата алтернатива), а той малко по малко ни разкри картинката с анти-фогавите гоглета.

“О-о-о, Беатриче”, както казваше моят приятел Франк Лойд Райт! 😀

Пред очите ни се разкриха няколко варианта, с които да се преборим с мъгливия проблем. Един от тях беше доста интересен.

Някакав тип, който се мъчи да подакара едни ски, обяснява, че медицинските лепенки (лейкопласт, ама от новите) са направени от полихлоропрен (вид неопрен, да не кажа същото).

Който, както разбрахте от видеото, взаимодейства химически с азота и кислорода, като реакцията води до повишение на налягането. Именно поради това, ако си залепите няколко лепенки отвътрешната страна на очилата, налягането ще попречи на замъгляването…
Зубърско, а? 😀
Може би наистина функционира, но е прекалено идиотско затова го отхвърлихме като вариант и продължихме нататък.

След това се оказа, че на пазара вече има очила с вентилатори, които грижливо издухват мъглата пред очите ви за да разкрие борчето, срещу което летите с бясна скорост. 😀 Този факт вече ни бе известен (за очилата, борчето е друга история), но цените също ни станаха ясни – като започнем от $139.95 и стигнем до $190.00. Заключнието – но тенкс, за тея пари и голи каки могат да продухват влагата… и то не само на очилата, ми …и на задния джам на колата. 😀

Но пък от друга страна, работят доста добре! Първоначално бяхме доста скиптично настроени, но вижте сами на това видео – парата от ютията бива разсеяна доста бързо! Амейзинг!

Въпреки всичко, парата ( идва от корена пари, мъни-мъни, кеш, зелно, не от другата, гадната пара, от която се мъчим да избягаме 😀 ) си казва своето и затова се замислихме… дали не можем сами да си направим такива очила?
Зaтова потърсихме още малко в нета и изкочиха няколко мат’риала и по тази тема.
Обаче не за очила, каквито ни трябват, ами такива за пейнтбол.

Но пък те са цели маски, по-големи са, има къде да се поберат всичките тези жици, батерии, вентилатори, чудесии… Ние трябва да успеем да ги поберем на 2 пъти по-малка площ. Точно там се крие и голямата задача!

Както сами виждате, при наличието на толкова много фактология, не издържахме и се надъхахме да сътворим едни такива цайки!
Какво му трябва на човек – парче хляб и каса бира – ама не това имах предвид. 😀
Исках да кажа, че за направата на подобни очила, няма да се изисква кой знае какво… едни цайки, вентилаторче, малко кабели и батерии – елементарно! 😛 Ако сте фенове на идеята – казвайте! – ще бъде фън да чуем и вашето мнение! Ние ще гледаме да ви държим в течение, до къде сме стигнали! Wish us luck! 😀

Leave a reply