Хитлер язди банана.

Една здрава закачка с може би най-нашумялата технология в сноубординга от доста време насам. Почти е сигурно, че няма сноубордист, който да не е чул за банановата технология на Mervin при изработката на геометрията на дъските.
И каква аджиба е голямата далавера да яздиш бананата?

Нормалните бордове, тоест всички освен тези с банановата технология имат нещо наречено camber, на български май си нямаме точен превод, но все пак можем да го наречем дъга или извивка. По-точно това е извивката, която се получава, когато бордът се постави на земята, защото той не лежи плоско, а си има определни точки, в които базата допира повърхността – контактните точки.

Именно тази извивка има силно отношение към флекса или пластичността на борда. Колкото по висока е извивката, толкова по-голямо налягане се оказва върху опашката и носа на борда (логично).
Да ама хората от Mervin, са решили, че тази технология завинаги трябва да остане в миналото, защото това е технологията на ските, а сноубордистите все пак не искат ска, която да карат с 2 крака, а искат сноуборд. Така се ражда банановия камбер или иначе казано обратна извивка. Ако при останалите дъски извиката между биндовете не докосва снега и се смята за “мъртва точка” , то при бананите хич не е така. Обратната извивка, която се явява революционното нововъведение на Mervin дава (уж) повече контрол, повече отскок, по-прощаваща е при кофти приземявания, дори в пудра се държи добре и не забива, а се носи по снега.
Разбира се всяко нововъведение е добре да се изтества във времето и да покаже колко полезно е всъщност. Може би банановата технология е бъдещето на сноуборда, а може и да се отхвърли като неуспешен опит за подобряване. Каквото и да стане видеото с Хитлер си е забавно 😀

Leave a reply