Сноуборд: 8 начина да преодолееш равната писта

 
 

Нека бъдем честни един към друг. Да се озовеш със сноуборд на равна писта е също толкова гадно и мъчително, колкото да ти сервират топла бира посред лято.
Но докато една топла бира може да бъде подменена с две студени, то една равна писта бива доста по-трудна за преодоляване. Именно затова решихме да помогнем с няколко популярни и не толкова популярни идеи!

1. Като начало и ПЪРВА идея, която е най-близка до акъла – Не Спирайте На Равно! ЯКО ШУС!

Засилвайте се отгоре, давайте повече газ!

2. Ако въпреки скоростта, движещото ви се тялото бързо достига покой – Ваксайте Си Борда! Това е нашият ВТОРИ съвет. Хубаво, обилно ваксане преди пистата. Има различни вакси за различен сняг, има скъпи, има евтини – все тая, мажете с каквото имате, важното е да се лъзгате повече!

Правете си заливка на борда, още по-добре, но това не значи, че после пак не бива да ваксате. Изобщо ваксането е хубаво нещо. Използвайте го!

3. И все пак, равното ви е изненадало, ваксата не е била достатъчна и както се случва при корабите, така и при сноуборда, без движение няма управление. Тогава идва ред на друг ТРЕТИ вид способи, които изискват бързината на котка, силата на бик и издръжливостта на римски пехотинец. Откопчавате автоматите, хващате борда под ръка и такър-такър пешачката до следващото стръмно.

Кат’ пич! 🙂

4. В случай, че нямате достойнство или ви е все тая какво мислят хората за вас – то нашият ЧЕТВЪРТИ съвет е именно за вас!
Заемете възможно най-недостойната поза, за която може да се сетите – изпънати ръце, забити в снега пред вас, краката – изправени на пръсти, така че кантът на борда да забие хубаво в снега, а дупето дигнато възможно най-нависоко. Така вече изглеждате като да сте се приготвили за съвокупление, но за изненада на връхлитащите зад вас партньори, вие започвате полу-лазейки, полу-тичайки на 4 крака да се придвижвате напред като преодолявате равното по-най неефективният възможен начин.

5. И все пак, никой не иска да изглежда като идиот или да върви пеш по пистата, нали така? Точно затова тук идва ПЕТОТО ни предложение. Вместо да откачате двата крака от борда, то нека да бъде само единият!

Става дума за така нареченото скейтване, един от първите уроци, които всеки сноубордист трябва да умее, поне малко. 🙂 Движението на задният, откопчан крак е естествен, без значение пред или зад дъската, той прави повтарящи се, загребващи побутвания. Стараем се тежестта на тялото да е върху сноуборда, като си представяме, че той е нашият кораб, а бутащият крак единственото ни гребло. Ако е трудно, залитате и подскачате за да не паднете, то значи сте на прав път да го осъвършенствате.

6. ШЕСТО предложение, за хора тарикати, мързеливи, но с умения и физически качества. За да не откачаме борда от краката си, тъй като ни мързи или не ни се губи време, то нека бордът стане продължение на нашите крака.
Това решение има различен облик в зависимост от изпълнителя му. Най-често се изразява в некоорденирани подскоци, наподобяващи движението на риба озовала се на сухо. Не така. Пинизът е да използваме върховете на сноубордът (носът и опашката) като два странноизглеждащи крака.

Заставаме с лице към желаната посока. Представяме си, че в двата края на борда има две обувки и ще се стараем да вървим с тях. Даваме тежестта си първо на носа като го огъваме, без да приклякаме, с изпънато тяло. Като дърво. Със същият крак натискаме напред с пръсти, за да “захапе” кантът и изнасяме другят си крак напред, като едновременно и право пропорционално прехвърляме тежестта си в диагонална посока (напред и към изнасящият се крак). В този момент напрежението, създадено в огънатата носова част, се освобождава и спомага за предприетият от нас лек подскок напред. Същото упражнение се повтаря с опашката на борда, докато не стигнете до стръмното. Лесно е и се хваща много бързо.

7. Ако обаче не си от хората, които обичат да се напъват и те мързи да мърдаш, няма проблем! Ето го СЕДМОТО ни предложение – скиорски впряг!
Кой каза, че скиорите нямат предназначение на пистата? Няма такова нещо. Ските и скиорите са умишлено създадени, подсъзнателно програмирани за да служат на сноубордистите като “дърпало”.

Това не е шега, нито измислица. Те самите го усещат и много често не могат да се сдържат да ви подадат едната си щека за да ви извозят до края на равния участък.
Така че, заседнете ли на равно, оглжедайте се за някой щекар, той сам ще ви предложи да ви дърпа. 😀

8. Горните предложения не ви удовлетворяват? Ако сте гийк, хай-тек джънки или инжинер по душа и професия, то ето идеалното ОСМО решение за справяне със заравнените пистови участъци.
На вашето внимание – механичната сноуборд система за предвижване на Мат Гарднер. В този случай човешка енергия не бива похабявана. Всичко нужно е инсталирано върху сноубордът. Загребващи колела, електромоторчета, батерии и стартиращо копче. Идва равен участък – няма проблем!! – цак копчето – чакър, чакър, (30мин по-късно) чакър, чакър – БАМ – първите два метра са минати! Денят е пред вас, по-важен е айлякът! Той ще спаси света, не лудите дет скачат… 😀

Надявам се, идеите ни да са ви от полза! 🙂 Лазете! Вървете! Подскачайте! И знайте, че на запад това се е превърнало в спорт. Хора със сноуборд преодоляват километри от заснежени равни площи, превръщайки крос-кънтри сноубординга не просто в спорт а в бъдеща нова олимпийска дисциплина.

Leave a reply