Тест на снегоходките SmallFoot

 
 

Преди около месец Дядо Мраз ни достави чисто нови надуваеми снегоходки SmallFoot, чиито ънбоксинг документирахме ето тук. С нетърпение очаквахме, времето, когато ще можем да ги поразтъпчем в дълбок сняг и чакането не продължи дълго.
Стегнахме куфарите и екипировката и заминахме за снежна Франция и по точно Вaлмение, снежните приключения там бяха много, но сега ще се опитам да ги оставя настрана и да се концентрирам върху проведените тестове на снегоходките.

Какво съдръжа един комплект SmallFoot?

2х Надуваеми снегоходки SmallFoot в калъфи
1x Помпа
2х Котки, които се закачат към снегоходките
1х Свирка, която е доста гръмогласна
1х Огледалце, за да сигнализирате с него позицията си
Резервни части

Първи впечатления

Първото нещо, което прави впечатление при снегоходките Смолфут е, че те са надуваеми. За да бъдем честни, трябва да кажем, че изпитвахме леки съмнения спрямо надуваемия дизайн. Всеки знае, че снегоходките се правят от пластмаса, метал и дори дърво, но не и гума. Всички конвенционални снегоходки имат почти идентичен дизайн, чиято цел е да разпределя добре масата на носещия ги, върху снега и да осигурява добро сцепление.

Въпреки, че от no.ski.CREW не можем да се наречем експерти по въпросите със снегоходките, не сме и съвсем боси, така че липсата на метално шаси, което да се врязва странично в снега при катерене ни плашеше и ни караше да смятаме, че SmallFoot няма да се представят достойно. Което не се оказа вярно.

SmllFoot Supremacy
И така предимстовото на това да имаш надуваема снегоходка се крие в по-малкия обем и компактен размер, който тя придобива, когато я  изпуснеш и сгънеш. Особено важно е това, когато се чудиш как да си побереш целия багаж и екипировка за едноседмичен престой в планината в една 50 литрова раница.

Друго предимство на SmallFoot е, че нямат пластмасови части по тях, от горчив опит знаем, че пластмасите, ниските температури и дългите преходи в сняг не вървят добре ръка за ръка и обикновенно се оказваш с отчупени части от снегоходката. Това важи с още по-голяма сила, когато хвърлите един бързи поглед на ниският и средният клас снегоходки на пазара – отличават се с наличие на доста пластмасови елементи.
Ако обаче си мислите, че заради това, че SmallFoot има вътрешна гума, тя лесно може да бъде спукана, помислете отново …

SmallFoot са произведени от изключително качествени материали, на водещи компании, като това ги прави почти неунищожими. Фактът, че се произвеждат в България, само допринася към приятната изненада, която са тези снегоходки.

Снегоходките в реални условия

Подготовка

За да може да покорите снежната шир, първото което трябва да направите е да напомпите снегоходките. Те са обзаведени със стандартен автомобилен вeнтил и за около 3 минути помпане, с помпичката от комплекта имате един брой SmallFoot готов за употреба. Снегоходките трябва да са много добре напомпани – като камък! Разопаковането и напомпването на 2те снегоходки отнема около 8 минути, нещо което е добре да вземете предвид, помпането не става особено лесно с ръкавици. Разбира се има и по-лесен вариант – да се обзаведете с патрони със сгъстен въздух, благодарение на които напомпването става практически мигновенно. Минусът в този случай е, че ще имате само едно мигновенно напомпване, след което патронът трябва да бъде напълнен отново.

Слагането на SmallFoot изисква също внимание. Биндовете или казано по нашенски – начинът на закачане и закрепване на снегоходката към краката става посредством страпове. Тоест има няколко каиша и клупа, благодарение на които снегоходката седи здраво закрепена. Ние разбира се успяхме да ги объркаме още от първия път. Самите снегоходки са замислени с биндинг система, която е фиксирана. При някои видове конвенционални снегоходки на крака се позволява да отделя петата от платформата на снегоходката, като така се дава по-добра възможност на контра с котките. SmallFoot както вече подчертахме разчитат не на раздвижено захващане, а на фиксирано такова, което в никакъв случай не е минус. Просто се изиксва малко внимание при слагането им. Поставянето не отнема повече от 1-2 минути, но отново е добре да се действа без ръкавици.

Когато снегоходката е захваната правилно, то тя седи доста здраво и устойчиво и се движи като едно цяло с обувката и крака.

Първи стъпки в снега

Теренът , на който проведохме тестовете беше с лек наклон, като на места имаше тераси с по-голям наклон, които изискваха присъствието на котки. В първите няколко минути чувството да ходиш със SmallFoot е леко странно. Снегоходките позволяват свободно да си газиш през сняг, в който допреди няколко минути си затъвал до колене, а сега можеш да препускаш като див кон върху него и няма никакво затъване! В същите тези първи няколко минути отпадна още един наш страх – заради формата на снегоходките, смятахме, че ходенето с тях ще изисква по разкрачена поза, която ще уморява краката и ще е неудобна. Но и това се оказа напразно притеснение – всъщност си е доста удобно да крачиш със SmallFoot. На равен и терен с лек наклон се справят блестящо. Но как ще се справят на стръмен наклон ?

Тук вече се изисква не само екипировка, но и малко техника на ходене, идеята е да се ползват котките, за да осигурят точка на упора, ще излъжа ако кажа, че успяхме да изкачим стръмните участъци от първи път без нито едно залитане и падане, но на 2рия и 3тия път вече препускахме по склона. Слизането то друга страна е съвсем друга бира, но така или иначе тези снегоходки не са предназначени да се слиза с тях … за спускането има нещо наречено С-Н-О-У-Б-О-Р-Д. 😀

Когато се говори за снегоходки в света на планинарите и хората с големи бради винаги става дума за кила, които снегоходките могат да носят. При проведените от нас тестове SmallFoot носеха 75+15 кг върху 60-70см пудрест сняг и от затъване нямаше и помен!

SmallFoot са замислени изцяло с планинска философия – пестене на място и многофункционалност. Така например, вече напомпаните снегоходки могат да бъдат побрани в 30 литрова раница и да служат доста успешно като гръбначен проктектор.
А до колкото разбираме от фейсбук, вече има и специални приспособления, с които да си пазите гърба.

Ако ли пък не ви се разхищава място в раницата, просто можете да ги спаднете по най-бързият начин и да си ги приберете в специално пригодените затова калъфи.
Спадането на снегоходката отнема не повече от 30 секунди, благодарение на автомобилният вентил, сгъването и прибирането на снегоходките не отнема повече от минута. Гореспоменаните калъфи, в които идва всяка снегоходка SmallFoot са снабдени с гайки ,карабинер, джобове и всякакви други закачвачки , за лесно прикрепване към раници и други подобни . Някои от моделите SmallFoot имат и закачвалки за сноуборд биндове.

А ето и видео, за всички, които не могат да четат! 😀

Тест на снегоходките SmallFoot from no.ski.CREW on Vimeo.

Заключение : Тестовете преминаха успешно. И от но.ски.крю се кефим!

Leave a reply