Туториал : Как да си изперем и импрегнираме сноуборд екипировката?

 
 

В живота на всеки един сноубордист идва преломният момент, когато разбира, че екипировката има нужда от пране. Индикацията за належащото почистване може да се изрази в много неща : не особено приятен аромат на парцалките, дрехите започват да пропускат водица ( и най-често се оказвате с мокър гЪз ), калта по крачолите и ръкавите е много над допустимото ниво и още хиляди причини, които могат да накарат и най-големият хипар да се замисли за пералнята и с радост да си спомни миризмата на новите дрешки ( отпреди 4-5 години 😀 )

Майтапът настрана, обаче се оказва, че мембранните материи си искат доволна поддръжка, за да им се удължи максимално живота и да служат възможно най-вярно и сухо. Големите планинари, планински спасители и разни други хора, които разбират от екипировката смятат, че е най-добре дрехите да виждат 2 пранета на сезон. От една страна сигурно са прави, но пък тук говорим за хора, които прекарват над половин година в планината. За средностатистическият потребител по моя оценка ( експертна! ) едно пране в края на сезона си е напълно достатъчно. Това е в случаите когато няма аварии като пролетни кални борби из снежните/калните писти.
Импрегнацията от друга страна е следващата защитна стена, която брани нежната кожа на всеки сноубордист от природните стихии като вода, въздух почва и огън и Капитан Планета . До процесът на импрегниране прибягваме тогава, когато простото почистване на мембраната не възвръща старата водопропускливост.

Чети надолу и разбери повече!

Внимание! нАучно обяснение !

Защо мембраната започва да пропуска вода и въобще какво е мембранна материя?

Разбирам въпросът ви и ще ви отговоря без да се замислям! Дишащите или още така наречените мебранни материи са високотехнологично чудо на модерната нАука, което позволява на сноубордистите да се радват на живота и да не се замислят за студ, влага и други неприятни неща. Хитрината на непропускливостта на плата се крие в това, че самата материя е изградена от множество малки пори или по наше му – дупчици. Става дума не просто за хиляди, нито за десетки хиляди, а за милиарди малки порички, които са много по дребни от най-малката капка вода.

За да не съм голословен ще говоря в цифри! Хубавите мембранни материи имат около милиард и половина пори на квадратен сантиметър, това прави размерът на всяка миниатюрна дупчица около 1/20 000 от най-дребната водна капка. Важно е да се отбележи, че под водна капка се разбира конденз под формата на капчици, тоест водата е в течното си агрегатно състояние или пък в твърдото си такова.
Така материята се оказва водонепропусклива в едината посока – от вън навътре, обаче пък пропуска влага отвътре навън.

А защо пропуска влагата отвътре навън ме питате вие?

Лесно. Това се случва, защото водните капчици са много по затоплени, дори може да са във вид на пара, така те лесно се вмъкват в порите и изкачат на студената повърхност, като така оставате сухи отвътре и същевременно се регулира вътрешната температура, така че да не умирате от жега.

Край на нАучното обяснение.

За тези, които са били достатъчно любопитни да прочетата редовете по горе, ще има логика това, че мембранните материи искат по-специална поддържка и не можем да се отнасяме с тях, сякаш са чифт джинси или поредният суичър. За да изперем такава дреха на първо място ще ни е нужен специализиран сапун – течен и в най-добрият случай пригоден точно за дишащи материи. Често само изпирането на дрехите ще им възвърне водонепропускливостта, защото мърсотията, която е заседнала в мембранките ще се освободи, за по-тежките случаи си трябва и импрегнация.

!ВАЖНО Не перете мембранните си дрехи с прах за пране!

Прахът за пране е сигурен начин да унищожите мембраната, защото частиците( от праха за пране ) , колкото и едри да са, когато се разтворят във вода ще успеят да се набутат в малките дупчици по повърхността на дрехата и ефективно ще я убият. ❓

Така достигаме до Първата стъпка в нашия туториал! Избор на препарати за миене и импрегниране. Тук няма особено голяма чуденка – най-разпространените препарати на са на фирмитее Nikwax и Тoko . В повечето случаи на опаковката има ясно описание кое как се прави.

Ние решихме, че ще ползваме Nikwax и се обзаведохме с 2 флакона Nikwax Tech Wash и 1 флакон Nikwax TX Wash-in. Цената не варира особено много, на повечето места и сапунът и импрегнаторът са в рамките на 15-17 лв Един флакон сапун от 300 милилитра стига за 4 дрехи – 2 якета и 2 панталона например. Импрегнаторът Nikwax TX.Dirext Wash-In е малко по-особен – шишето също е 300мл но в зависимост от това как се извършва импрегнацията – дали е на ръка или в пералня, може да стигне за 6 броя дрехи или само за 4 .

Втора стъпка – подготовка на дрехите и пералнята за изпиране.
Проверете си добре джобовете и на якетата и на панталоните – откриват се какви ли не интересни неща – от забравени карти за различни курорти, до маски, носни кърпички и 5 метра въже … След като всичко е прилежно извадено от джобите, е добре да огледате дрехите за някакви по-упорити лекета, ако има такива ще е нужно да ги поомажете леко със сапун предварително.

Ние решихме, че прането ще се върти в пералнята, защото 3 якета и 3 панталона са си почти 1 кубик пране, а това си е къртовски труд, ако трябва да се действа на ръка.

Стъпка Две и 1/2 – Предварително е добре пералнята да се подготви – пускате един празен цикъл на изпиране, възможно най-кратък и на най-ниска температура. На нашата пералня намерихме 11 минутен цикъл на 30 градуса без центрофуга и го задействахме. Съответно в пералнята не се поставя нищо, а се оставя просто да си върти барабана. Идеята е да се прочисти до колкото е възможно налеп от останал прах. Не е лоша идея и да се прочисти чекмедженцето, в което се слагат перилните препарати.

…След като всичко това е сторено можете да си отворите една бира и да преминете към стъпка 3 от изпирането. 😀

Стъпка три се изразява в набутването на дрехите в пералнята. На флакона със сапуна пише ясно, че само 2 дрехи може да се перат заедно, но ние смело нарушихме правилата и набутахме 3 якета в барабана. Сметнахме, че за 3 якета ще са ни нужни около 250мл сапун.

Сметката за количеството сапун се прави по следният начин – 100мл се слагат на 1на пералня, като според правилата може само 2 дрехи да се перат едновременно. Ако водата е твърда – тоест ако има котлен камък – се слагат още 50мл за отскок. Ако се пере една дреха – пак се слагат 100 мл при мека и 150мл при твърда вода. Далавера е да се перат повече дрехи едновременно. Сапунът може да се сипе или в чекмеджето или пък да се постави в самият барабан ако си имате специална пластмасова дозичка. Дозирането на количеството става с капачката на флакона – една капачка е 50мл.
Както казах, ние смело сипахме 250мл за 3 якета.

След известно време усилено търсене намерихме програма на пералнята, която ни върши работа – 30 градуса за 49 минути без центрофуга. Идеята е прането да се върти на по-ниска температура и да няма центрофуга.
След около 50 минути всичко бе готово за да премине към следващата стъпка на импрегнация.

Стъпка четери – ИМПРЕГНАЦИЯТА! Понеже сме стиснати, решихме да я правим на ръка, защото в пералнята се губи много матр’ял ( В пералнята се слага с по 50мл на всяка дреха ), а препаратът не от най-евтините. 😀
Разбира се, това не е единствената причина да изберете ръчната манипулация. Ако имате скъсано, разпорена или друго, не се препоръчва импрегнирането чрез пералня.

За успешна импрегнация са ви нужни един леген, който да успее да събере 6 литра вода и да остава достатъчно обем, че да може да натопите в него яке или панталон. Разбира се е нужен и препаратът – Nikwax TX.Direct Wash-in и един чифт (розови) гумени ръкавици.

Стъпка 4.1 – Сипвате в легена точно 6 литра вода с температура около 30 градуса, да може да я усещате топла на ръцете си, сипвате вътре и една капачка от импрегнаторът, това се равнява на точно 50мл.

Стъпка 4.2 – Нахлузвате ръкавиците на ръцете си, разбърхвате с ръка да се разтвори импрегнаторът и потапяте дрехата, като същевременно я бъхтите малко, така че да се поеме хубаво отвсякъде разтворът. Това го извършвате в рамките на 2-3 минути.

След това оставяте дрехата да си почине и да се разкисне около 5-10 минути, вадите я и я плакнете хубаво няколко пъти. После я овесвате някъде да се поизстиска и поизкапе.

Ей така ги плакнахме!

Стъпка 4.3 – Потупвате се по рамото за добре свършената работа и се надявате, че не сте се прецакали грандиозно, като сте си унищожили мембраната, следвайки този туториал. 😀

Внимание! – действайте с ръкавици, защото импрегнаторът е силен мутаген и отключва всякакви мутации, в моят случай те бяха положителни и сега имам нова супер сила! :alien:

Leave a reply