Да караме лонгборд в България – мъка или кеф? Интервю, видео и снимки!

 
 

Надявам се всички вече правите разлика между скейтборд, лонгборд, маунтинборд, фриборд и сноуборд. 😀 Защото за повечето рандом хора това са имената на едно и също нещо – странна дъска за придвижване. Аз лично съм виждал млад човек, в крак с времето си, с претенции за интелектуално ниво над средното, който не прави разлика между скейтборд и сноуборд. 😀 Ама това е друга тема, която ще скипна!

Днес ще се концентрирам върху лонгбординга, защото лично на мен ми представлява интерес. И по-точно се интересувам как да се придвижвам из града бързо и ефикасно без да попадам в задръствания.

Най-лесният отговор (разбира се) е с колело и е така, но колелото е голямо, тежко в повечето публични сгради е забранено да ги внасяш, а като ги вържеш на улицата трябва да чукнеш на дърво и стиснеш палци да не ти го свият. ФАКТ! Затова според мен лонгборда е горе-долу добро решение, но дали има той почва в България ще разберем след малко. 😀

by Every Move A Picture

Всички сме гледали мнооого и най-ралични видеота с лонгбординг, някои луди се качват нагоре по планините и се спускат надолу по пътищата, други се шматкат из града, трети правят някакви налудничеви много-километрови разходки. Но това все по запада, където инфраструктурата на страните е на някакво смислено ниво. В България всички знаем, че пътищата не са годни за коли, камо ли за нещо друго. Особено пък в Пловдив с тея павирани улици (които мен лично ме кефят много!). 😀

by Every Move A Picture

И така докато си мислих на тази тема, един ден Ицо от board.bg ми прати едно видео, което мен много ме изкефи. Не толкова заради карача, който се преби и една кола му сгази борда, ами затова че беше снимано по софийските улици! Вижте го и вие, пък после прочетете мнението на Ицо по въпроса за лонгбордуването из София.

z3o: Я разкажи малко повече за лонгборда – какви видове има, някви особености, ала-бала.
Ицо: Има страшно много бордове – за спускане, карв, парк, просто за бутане, има и едни дето обясняват, че били за обикаляне, но не им вярвам защото на никой не му се бута 100 км.
Иначе, според формата на дъската, както и според колелцата, основно се делят за слайдове и не за слайдове. Както и за трикове и танцуване или за спускане. Танцуването може да звучи странно, но това е най-яката част и доста трудна естествено. Свърши и бирата и затова няма да се впускам в обяснения!

by Every Move A Picture

z3o: Що за чудо е това “танцуване”?
Ицо: Абе като ходиш по дъската …чай щи пратя клипче. (бел.ред. ето го клипчето:
)

z3o: От кога имаш твоя лонгборд?
Ицо: Карам от 1 година, стана доста случайно, колегата си взе лонгборд, но вече трудно може са си го вземе от мен обратно (не му казвайте).

by Every Move A Picture

z3o: A скъпо ли е в бг да си го купиш?
Ицо: Скъпо е ако искаш да имаш качествен борд. Скъпо е защото тук още не са свикнали хората да дават пари за такива работи, а това освен кеф е и начин за превозване, дори имам приятели които ходят всеки ден 5-6 км с борда на бач. Аз не ходя щото на отиване е нанагорнище и сутрин ме мързи зверски.

by Every Move A Picture

z3o: Ясно… а ти преди лонгборда карал ли си нещо друго …освен ски? 😀
Ицо: Карал съм първо скейт в ранните 90, от 3ти до 5ти клас прайх оли почти цел скейт (от старите!) още правя толко, но само от място. След това предадох вярата и станах кънкьор. После станах студент! Ужас беше, но имаше вкусно шкембе. После поработих малко и сега съм безработен. Имам хубаво СВ, ако някой се интересува да ме потърси на www.daiterabotanadjenev.com. Без увеличение на тарифата! Гласувайте за мен и на Евровизия – за визия! Мерси! Купувайте си Loaded Longboards, ние ще внасяме, най-добрите са!

z3o: Ъъъ.. добре. 😀 Следващия: сигурно бързо се научи?
Ицо: Да, с около 50 км в час бързо се учиш! Последният път паднах обаче, защото сестра ми се обади и каза да внимавам.

z3o: Е, значи има къде да се кара в София?
Ицо: Има ма няма да кажа къде щото ще се препълни от лонгбордисти! ХАХА. Значи положението е малко сложно. Най-добре се кара на асфалт, но в работни дни е абсурт тъй като трафика е ужасен и никой не пази, а ако паднеш… Та, караме в Борисова, обикновенно, но взе да стаа скучно. Скоро ще правим организиран найт драйв, защото през нощта почти няма коли, само как ще се запазим до през нощта не знам…

by Every Move A Picture

z3o: ААА! Апропо – разкажи нещо за случката от видеото – с кой беше, къде карахте, кво стана, тоя борд умря ли?
Ицо: Ми баце, така се бяхме наяли с чесън, че не се траеше, та решихме малко да се освежим. 😀 Шегичка. Стандартният ни трип – Борисова – НДК и после обратно по Евлоги Георгиев, само дето този път 1во имаше доста трафик, въпреки че беше почивен ден и 2ро бешие валял дъжд. Бахме с Крис (Кипър), Джъстин (УСА) и Марто. Както си карахме между колите цялото движение тръгна и стана малко неудобно щото се чудиш кво да праиш в този момент. Едно е когато минаваш покрай колите и друго когато те карат покрай теб – малко е стряскащо. Та Марто се опита да спре с крак, но мишелинката не хвана на дъжд и така… Колата мина през дъската, излетя и се удари в съседната, камерата излетя и се счупи носача, но важното е че на Марто не му се развързаха връзките! Да живеят китайските кецове! Както и Loaded Longboards, той беше с такава дъска, няма и нищо! Купувайте си качествени бордове от мен! 😀

by Every Move A Picture

z3o: Звучи някво напрегнато… добре, можеш ли като цяло да го позлваш като превозно средство в града?
Ицо: Можеш, то зависи къде живееш. Сирака кара от Княжево до центъра по алеята, но е изключение, защото не можем всички да си позволим да живеем там.

z3o: А кво каза за работата? Не става да буташ до там? 🙂
Ицо: Не, защото работодателя е взискателен и изисква да стигна жив! (аз също) Казах ли за си купувате Loaded Longboards?!

by Every Move A Picture

z3o: Не това за Loaded Longboards не го схващам… а иначе поддръжката скъпа ли е?
Ицо: Не, 1000-2000лв скъпо ли ви се струва?! Шегичка, поддръжката на лонга не се различава от тази на обикновен скейт – масло по лагерите и шкурка. Форева Loaded Longboards!

by Every Move A Picture

z3o: Мхм, дамм… а верно ли е, че си щял да внасяш Лоадед Лонгбордс? 😀 Ако да, как смяташ да ги разпространяваш?
Ицо: основно ще продаваме през www.board.bg, stormshop-bg.com и още 1-2 магазина, но още не сме финализирали преговорите. …и да – вярно е!

z3o: И последно… как искаш да те пиша в интервюто? Ицо, Дженев, Г-н Дженев, …Г-н Ицо? 😀
Ицо: хаха, не, само господин!

Кеф или мъка е карането на лонгборд в България? – надявам се вече знаете отговора сами за себе си! 🙂

THE END.

П.П.
Големи благодарности на Ицо, на LongDayBoarding и разбира се на читавия фотограф Мартин Раднев.

П.П.П.
След 20-30 години, гаранция че всички в Пловдив ще се придвижват с лонгбордове, а на бунарджика ще стърчи нов паметник:

😀

Leave a reply