Чепелареада – що е то и има ли почва у нас?

Според речника на снежните термини в българския език понятието Чепелареада представлява своеобразно състезание – тип многобой за свободни по дух хора. Състезанието изисква комплексни умения, координация и много сняг. Провежда се в Мечи Чал, Чепеларе и включва 10 етапа, като на всеки етап участниците трябва да се справят с различна дисциплина, която тества уменита им до краен предел.

Научи още! 

Речник на снежните термини в българския език

Какво представляват различните дисциплини и етапи?

1. Скачане с чували . Разбира се няма как да очаквате да е най-обикновенно скачане с чували – все пак това е снежен многобой! Нахлузвате смело сноуборд или ски обущата ( хората със сноуборд обувки имат предимство 😉 ) , след което мушите краците в чувала и 10 метра по-късно празнувате победата !

2. След като успешно сте преборили чувалите, тичате максимално бързо до екипировката – била тя под формата на ски или сноуборд. Разстоянието, което трябва да се преодолее не е много – само 20 метра 🙂

3. Предполага се, че успешно сте закопчали ските или борда и сте се спуснали до следващата задача! А тя се изразява в цепене на дърва .

На специално обособено за целта място ще има 16 брадви + определено количество дърва, които организаторите обещават, че ще бъдат максимално идентични. Съдиите ще следят  за безопасността при цепенето на дървата и ще оценят ефективността на всеки състезател.

4. След като дънерите са нацепени, на състезателите се предоставят топли напитки, които те трябва да изпият максимално бързо. Топлата напитка има следния състав : топъл шоколад и 50мл ром за отскок. Организаторите предупреждават, че трябва да се спазва някаква култура на консумиране, за да няма изгаряния, задавяния и прочее инфекции!

5. По време на състезателното спускане, участниците ще достигнат до кръстопът. Там ще трябва да решат дали да вземат по-дългия, но по-лесен път или да рискуват с краткото, но по-трудно трасе. Върху маршрутите ще бъдат разположени различни препядствия, които да затруднят участниците. Всеки ще може да направи пробно спускане и да се запознае с терена преди самото състезания. Организаторите пазят препядствията в тайна, но от no.ski.CREW предполагаме, че ще има поне един Балрог,заловен из мините в Мория и пазещ краткия път.

( Това е Балрогът Харалампи, той не обича скиори )

6. По време на спускането, ще има определени чекпойнти, които състезателят трябва да достигне. Иначе казано – всеки участник си има талонче, трябва да спира на специални места, където да му дупчат талончето, за да се знае, че е минал от там.

7. Следващият етап включва стрелба с фунийки по мишена, разположена на отстояние 10 метра. Тик съдиите отново ще следят представянето на участниците. Всеки участник ще има правото на 1 изстрел, който трябва да попадне в мишената.

8. За десерт организаторите са измислили специална екстра сложна дисциплина – състезателите ще трябва да бият пирон в път с острата страна на чука. Пъновете ще бъдат специално подбрани, за да са идентични за всички участници. Пиронът ще бъде дълъг 9 сантиметра, като само първият един сантиметър ще е вече в дървото. Останалите 8 сантиметра ще са изцяло за горкия участник, който с премръзнали ръце ще трябва да набива с острото на чука по пирона.

Как става самото състезание?

Записалите се състезатели, се разделят на няколко групи :

– мъже ски 18-55 год.
– жени ски 18-55 год.
– мъже сноуборд 18-55 год.
– жени сноуборд 18-55 год.
– мъже ски 55-81 год.
– жени ски 55-81 год.

Във всяка група трябва да има по max 16 участника, които стартират масово и преминават през различните етапи на трасето.

Как да участвам?!

Изпрати на 2011[shift+2]chepelareada.com трите си  имена, телефонен номер, местоживеене и разбира се си избери група от гореописаните.

Let’s Cheat 😉

Ето и едно видео, което 100% ще помогне на желаещите да направят малко ” суха ” подготовка и да видят в какво се иразява състезанието 🙂

Допълнителна информация и дати на провеждане

За сега дата на провеждане е фиксирана за 12ти Март 2011, но все пак за допълнителна информация, е добре да следите Chepelareada.com

Leave a reply