“Ето как си направих Баланс Борд напълно безплатно.” – by zео

 
 

 

Както обещах, ето и лично изживяното и изстрадано хау-ту, произлезло от двете ми ръце, което направих специално за вас, милиони фенове по света. Ако се чудите кой съм, това съм аз – zеo!

Споменах миналия път, че Ментъла има вече баланс борд, който той толкова бързо съумя да изгради, че светлината докато стигне матрицата на апарата му, борда вече беше готов. Как наУката обяснява този феномен, аз не знам.

ЦЪКНИ ТУК ЗА ПОВЧЕ СНИМКИ И ОБЯСНЕНИЯ!

Та останах клет аз, да си правя сам борд и да заснемам стъпка по стъпка кое как се прави.
Ето го и него, надявам се да ви зариби да си направите и вие! -Дами и Господа, негово величество Хау-Ту-то!

БОРДЪТ! (0лв и 2часа)

(бел.ред.: както сами видяхте, баланс бордът се състои от 2 части – борд и цилиндър, които ще разгледам отделно.)
…за него са нужни:
1. дървена плоскост
2. банциг
3. акумулаторна отверка
4. 4ри видии
5. вдъхновение

1ва стъпка. Дървената плоскост аз намерих случайно. Изкъртих я от една секция, която си намерих до едни кошове за боклук. 😀 Води се ПДЧ плоскост, която е малко по-тежичка. Принципно е добре да е от дърво за да е по-лек борда.

2ра стъпка. Трябваше да се очертае формата на борда (размера е на око, горе-доле: 40х80см). Аз го направих в някаква страннa, идиотскa, крива елипса, защото я чертах на ръка (и то хем се пробвахме 2ма човека да я рисуваме). Вие си я правете каквато форма си искате.

НО! Много мега важно е да си направите шаблон и да го очертаете. В противен случай ще сте с крив борд, като мен. 😀

3та стъпка. След рисуването, дойде ред за рязането. Аз отидох в работилницата на един университет, където вежлив чичко го изряза перфектно по вълнообразната маркировка. Ако не успеете да си намерите работилница, вземете от някой едно зеге назаем.

4та стъпка. Трябваше да се изрежат и “стоперите”, които се слагат отдолу на борда, за да не избяга цилиндъра докато тренирате. Та, наложих борда върху им, очертах и чичката ги оправи за 0 бройки. 🙂

5та стъпка. Почти бях готов. Трябваше само да съединя частите една за друга. Разрових шкафовете за видии и намерих няколко изпаднали.

With a little help from a friend, който ми ослужи с Инструментът си, работата беше готова за 5мин!


(сапунът е много важен, когато завивате видии в дървен материал – намалява триенето)

След като прикрепих стоперите здраво за дъската, взех че ги облепих с якото тиксо за да не се разбиват много бързо, защото бяха почнали да се ронят от ударите (нали е ПДЧ).

Дори мисля тея дни да залепя някакъв плат или дунапрен, щото много шум се вдига. 😀

ДИЗАЙНЪТ (по желание) (0лв и час и 1/2)

…бяха ми нужни:
1. но.ски.знака
2. хартия
3. химикал и маркер
4. макетен нож
5. тиксо
6. време

1ва стъпка. За да бъда сигурен, че моя борд ще е по-красив от този на Ментъла, реших да си го брандна с любимото ни логоо. 🙂 Изнамерих листове хартия, наложих ги върху знака и го прикопирах, както обичах да правя в училище. 😀

2ра стъпка. След като го начертах много грозно, реших да се постарая с изрязването. Всичко това ми отне към 40мин. Тъй като нямах картон за по-хубав шаблон, реших да се измъча с хартийката (само това намерих вкъщи). Ако ще правите нещо подобно – картон, иначе е мъка! 😀

3та стъпка. Най-интересното е когато наложите шаблона и дойде време за оцветяването. 😀 Аз бих го направил със спрей, ама нямам. Както сами разбирате, всичко го правя с подръчни материали – БЕЗ да дам СТОТИНКА.

4та. стъпка. След час и половина оцветяване, доказах на себе си, че ако нямаш предварителна представа какво точно искаш да нарисуваш, ще получиш нещо куцо – като това. 😀

ЦИЛИНДЪРЪТ! (0лв и половин час)

…за него ми бяха нужни:
1. тръба (картонена)
2. 2 стъклени шишета
3. маркер
4. ножовка
5. късмет да намеря тръбата

1ва стъпка. За цилиндър можете да ползвате много неща и същевременно почти николко. 😀 Перфектно би било, ако успеете да намерите едно парче PVC тръба, която да оплътните с нещо (строителна пяна). Друг вариант е да си купите голямо PEPSI 2.5литра, да го изпиете, да го напълните с вода и да го изтествате. Ментъла казва, че върши по-добра работа от точилка. 😀 Аз в случая взех от един шивашки цех картонено руло (на което се навива плата).

2ра стъпка. След като отидох на гости при скъп роднина, целеустремено му притараших инструментите за ножовка и се захванах да дeйствам по случайно взетата с мен тръба. 😀

Наложих тръбата в/у борда и маркирах точно (на око 😀 ) къде трябва да се среже. Важно е дължината на цилиндъра да не е по-голяма от дължината на борда и по-скоро от разстоянието между двата стопера. Ако нацелите вярния размер, ще можете да правите спинове и разни други трикове.

Резнах го с медицинска точност… няколко пъти. 😀 Сега дойде време да оплътня вътрешността с нещо (аз намерих 2 подходящи стъклени шишета), за да му придам здравина. В противен случай, при първото яхване можех да му видя сметката. Ако нямате шишета, вземете строителна пяна или нещо от сорта (бетон, цимент, или чакъл not!). Важното е да има опора, все пак ще му се мятате отгоре. 😀

След като наврях шишетата доста плътно, залепих краищата на цилиндъра с якото тиксо (не го знам как се казва) и веднага го тествах! Малко ми е ниско, ама става! Гледайте да намерите по-голям цилиндър – по-добре ще бъде.

ГРАНДЕ ФИНИТО!

Както виждате без да дам стотинка, без някакви изключителни умения и със мизерна инвестиция на време (разложена на няколко дни) успях да си направя прилично подобие на Баланс Борд (индо борд)! 😀
Ментъла го направи 100 пъти по-бързо, защото съседа му е луд фен и има работилница в гаража… пак безплатно. ( само дет’ моя стана по-як! 😀 )

Това е! Надявам се да сме ви били полезни, поне аз много се забавлявах докато правих този “туториъл”. 😀 Хев фън и ако някой има въпроси да ги пише долу в коментарите – ще отговаряме с голямо удоволствие! 🙂

——————- П.П. ——————-

За сега още тестваме ралични видове цилиндри, но за сега оценката ни е следната:

Точилката би била най-яка, ако беше по-височка. Ако намерите много дебела точилка – използвувайте я!
Шишето от голямо Пепси или Дерби също не е лош вариант. Проблемът е, че се спуква по някое време.
Тръбата също е яка, но не е достатъчно дебела.
Буркана е луд, ама не става. Много бяга по периферията и изкача от където си иска.

тестването продължава…

Leave a reply