Среден Пирин – Връх Ореляк (Гоце Делчев)

en English & bg flag Български & de Deutsch

——————————————————————–

Ако искате да разберете за фрирайд възможностите в този край на България – Среден Пирин, четете надолу… и от сега предупреждаваме, че тази статия си е нестандартно дългичка, но няма да се плашите. За да се навигирате по-лесно из статията, може да използвате долните бутони. 🙂

Click here to read about the tracks Click here for the weather report Click here to view area maps Click here for Google Earth PlacesOrelyak peak
Снимка: http://mountain.bajhui.org/

Връх Ореляк (2099м) е най-високият връх в Среден Пирин, югозападна България.  Разположен е северозападно от вр. Чала и северно от вр. Баба, на около 16км от град Гоце Делчев. Билото му е скалисто, със стръмни склонове. Върхът, гледан от север, прилича на орел с леко разтворени криле – ако се питате защо, прочетете по-долу легендата. 🙂  Други по-известни в месността са :  вр. Чала (1960 м), вр. Мурата (1930 м), вр. Баба (1917 м) и вр. Сеното (1808 м.), седловините “Тодорова поляна” и “Попови ливади”,  както и платото “Добро поле”.

where is orelyak peak

По-интересната част от историята на местността:

Нека започнем с това, че в този район има много история! Но тъй като ние не сме историци и повече се интересуваме за карането по околните върхове, ще ви представим по-важното, което няма как да не знаете! А ако сте по-любознателни, вижте къде сте забутали учебниците по история или пък питайте Дон Гугле за малко инфо по въпроса.

Най-древният по тези земи е римският град „Никополис ад Нестум” (Градът на Победата до Места), той датира от 1ви до 12ти Век, като междувременно е разцъфтявал, биван разрушен, после пак построен… в крайна сметка Кръстоносците го помитат. Но не тъжете. Градът, или поне останките му, можете да намерите пак там, където са били едно време… на 7-8км от град Гоце Делчев. Който пък град е административен център на община Гоце Делчев (логично) и носи името на великият Български революционер и национален герой – Гоце Делчев (очевидно)! Предишното му име (на града) е Неврокоп, което е такова до 1951 година.Което логически води до заключението, че всички по-стари дядовци и баби, и по-скоро роднините ви преди тях, са го познавали с това му име.

nicopolis ad nestum
Снимка: http://www.nicopolisadnestum.eu/

Градът е освободен от турско владичество през 1912 година по време на Балканската война. Най-интересното е, че са го освободили съвсем мирно и кротко, а още по-интересното е, че първият му кмет след това е Пейо Яворов, покрай който има страшно интересна история, но няма да се откланям толкова. Който иска да си прочете. 🙂

Няма как да не се каже и за смелите войводи, които са намирали убежище из околията – великият Яне Сандански или още наричан “Царот на Пирина”, неврокопският войвода Атанас Тешовски и др.

Другото от историята, ще го четете… другаде.Продължаваме нататък.

Какво интересно може да се види?

Една от забележителностите в околията безспорно са разкопките на древния град „Никополис ад Нестум”, за който ставаше дума по-горе. Местността Караорман, която е известна с богатството си на животински разновидности. Друго интересно можете да намерите в музея на гр. Гоце Делчев (ул. “Христо Ботев №26), там са намерили подслон старинни и антични предмети, разказващи за древните истории на този район.

Но нека вече ви разкажем за същността на тази статия, а именно – къде да шредваме пудрата!

Orelyak peak freeride
Снимка: А.Pramatarov

Но преди това, трябва да знаем….

Какво  е времето?

Подробна прогноза

Как да стигнем до Гоце Делчев?

? В случай, че сте с кола:

Пътят от София до Гоце Делчев минава през Банско. Като цяло е добре поддържан и въпреки по-натовареното движение до Банско, след това е спокойно. Пътуването продължава към 3-4 часа.
От Пловдив се кара през Пазарджик, а от там пътищата са два. Първият вариант е да хванете пътя, който минава през Белово. Този път е по-кратък, по-малко натоварен, но  с по-кофти завои. През зимата почти не го поддържат, така че в нашият случай не ни върши работа. При вторият вариант се кара към Велинград. Пътят е с много завои, но зимата се чисти и опесачава. И двата пътя, в крайна сметка, минават през местността Юндола, оттам се продължава и няколко километра след гр. Якоруда се отбива за Елешница, след това идват ясни табели за Гоце Делчев.

? В случай, че сте без кола:

София, Централна Автогара -> Гоце Делчев: 7.30|9.20|9.45|12.10|13.15|13.55|14.40|15.10|16.45 ч..   Пътуването трае 4 часа.
Пловдив, Автогара “Родопи” -> Гоце Делчев: 14.10 ч.. Пътуването трае 4.25 часа

От Гоце Делчев до вр. Ореляк:

Преди да се изкачите до върха за да се насладите на пудрата, ще ви е нужно първо да стигнете до хижа Попови Ливади, това е най-подходящият лагер за преспиване. До там пътят е проходим при зимни условия, опесъчава се и е асфалтиран. Така че ако сте пътували до града с автобус, ще трябва да си намерите някой, който пътува към хижата.
До върха имате един приятен двучасов преход, обозначен със зимни маркировки. От тук започва приключението. По-долу ще опишем вскичките 16 терена, които можете да спуснете в района.

Фрирайд терените:

Терен: 1,2,3 и 4/Склон:вр. Ореляк (източен)/Денивелация: 300м
East side of Orelyak peak

freeride track Виж маршрут 1 в Google Earth!
freeride track Виж маршрут 3 в Google Earth!
freeride track Виж маршрут 4 в Google Earth!

Терените 1, 2, 3 и 4 са най-сложните в целия район. Те започват от по-малки върхове съседни на вр.Ореляк. До тях се стига без пътека, като до всеки отнема различно време. Така че трябва да се въоръжите с търпение ако искате да опитате на опасните склонове в района. Всеки от 4-те склона завършва на едно и същo място.
Терен 1 започва от връх, намиращ се на втория рид (броейки от вр.Ореляк на изток). Достигането до там отнема около 30 минути. Склона е доста стръмен. Няма много растителност, но заради наклона би могъл да се окаже опасен.
Терен 2 също започва от връх намиращ се на втория рид. Достигането до него отнема около час. Спускането е подобно на вариант 1. Сколона е приблизително със същата стръмност. Трябва да се внимава за дървета.
Терен 3 започва от връх, намиращ се на първия рид (изток от вр.Ореляк). Той е един от най-опасните. Най-дълъг е. Няма много растителност. На места има преспи и трябва да се внимава.
Терен 4 започва от връх, намиращ се непосредствено до местността Добро поле. Той не е много дълъг, но за сметка на това е сложен. Спускането да става внимателно.
Краят на 4-те терена е един и същ и това може да създаде проблем, тъй като се намира в резерват „Ореляк”. Там няма пътеки и излизането би могло да бъде доста трудно при непознаване на местността. Затова при спускането в края има шанс от дезориентация или иначе казано има опасност от изгубване!

———————-

Терен: 5/Склон: от Добро поле (южно)/Денивелация: 250м
Dobro pole-at the foot of the Baba peak

freeride track Виж маршрут 5 в Google Earth!

Следвайки зиманта маркировка до вр. Ореляк, трябва да се оглеждате. Приблизително на след първите час и 15мин се отбива в посока Добро поле от където започва спускането (знаем, звучи малко налудничево, но като сте там, ще разберете 🙂 ) Друг вариант е изкачване по черен път, който се почиства всеки четвъртък и с високо проходима кола не би било проблем да се достигне местността.

Спускането от местността Добро поле към подножието на вр.Баба не се причислява към най-сложните склонове. Варианта за спускане е един. От черния път в местността Добро поле се ориентирате на юг, като главен ориентир е вр.Баба. В началото си склонът е стръмен, като трябва да се има под внимание храстовидната растителност, която при наличие на малко сняг би представлявала проблем. След преминаване на начлания етап склона става по-полегат. Следват електрически стълбове, които ви служат за оринтир при навлизане в подножието на вр.Баба. Те се следват докато се достигне гората, където вече е трудно да се кара, но пък е възможно. При успешно преминаване можете да достигнете местността Попови ливади.

———————-

Терен: 6/Склон: от вр. Баба (източно)/Денивелация: 217м

freeride track Виж маршрут 6 в Google Earth!

За вр Баба се отбива, след приблизително 1 час ходене, от пътя от където започва спускането. Друг вариант е изкачване по лятната пътека, но би била трудно ако не се познава района. Времетраене: 2 часа от хижа Попови ливади.

Спускането от вр.Баба на изток може да се определи като сложно заради стръмният склон. Поради наличието на храстова растителност може да се появят проблеми при по-малко сняг. След изкачването на връх Баба се насочвате на изток от където започва склона. В началото има рядка гора, която е техническата част. След това следва голо място, докато се достигне подножието на върха и пътя се припокрие с път номер 5.

———————-

Терен: 7 и 8/Склон: от Малък Ореляк към източно подножие на Баба (южно)/Денивелация: 300м
Orelyak small peak

freeride track Виж маршрут 7 в Google Earth!
freeride track Виж маршрут 8 в Google Earth!

Спускането от вр.Малък Ореляк към подножието на вр.Баба не се причислява към най-сложните склонове. Вариантите за спускане са няколко. След достигане на вр.Малък Ореляк се оринтирате на югоизток (посока източното подножие/долина на вр.Баба). В началото си склонът е стръмен, като трябва да се има под внимание храстовидната растителност, която при наличие на малко сняг би представлявала проблем. Дължината на началният етап е не повече от 300 метра, като в края въпросния маршрут (8) се свързва с маршрут 5.
Вторият вариант (7) е спускане от съседния на вр.Малък Ореляк връх. Той се намира на 10 минути път от Малък Ореляк. Спускането е идентично на маршрут 8. Склонът е с еднакъв наклон както 8, но има повече дървета, които правят спускането по-технично. Накрая маршрута отново се свързва с маршрут 5.

———————-

Терен: 9/Склон: от Малък Ореляк към западно подножие на Баба (южно)/Денивелация: 300м
South side of Orelyak small peak (down to the foot of Baba peak)

freeride track Виж маршрут 9 в Google Earth!

Спускането от вр.Малък Ореляк към източното подножието на вр.Баба е сравнително дълъг. Склона е с променлив градус – на места е стръмно, на други не толкова. При грешен избор на склона за спускане има вероятност да слизате от борда и да ходите, докато достигнете следващия склон. Спускането не би представлявало проблем. Изисква се само внимание да не се отклонявате. Има и място, в което трябва да се пресече черния път. Там също трябва да се внимава.

———————-

Терен: 10/Склон: от Малък Ореляк към западно подножие на Баба (южно)/Денивелация: 300м

freeride track Виж маршрут 10 в Google Earth!

Това е по-заобиколен вариант на маршрут 9. От вр. Малък Ореляк се хваща на изток-югоизток. Част от пътя се препокрива с номер 8, но след 150 метра се хваща на юг. Кара се успоредно на маршрут 5 и когато решите трябва да се ориентирате на запад, тъй като крайната цел е западното подножие на вр.Баба. За ориентир ви служи въпросния връх.

———————-

Терен: 11/Склон: от вр. Ореляк (южен)/Денивелация: 200м
South side of Orelyak peak

freeride track Виж маршрут 11 в Google Earth!

Спускането по южният склон не е много дълго, но за сметка на това сравнително стръмно.Това място се препоръчва на начинаещи фрий райдъри, но както всеки един склон трябва да се внимава. Някои хора биха го пренабрегнали, но пък се кара доста добре, има добри засилки и скокове от страната на пътя, който води до самата кула.
Има няколко варианта за спускане по южния склон на вр. Ореляк в зависимост от това къде искате да ви бъде крайната цел.
Единият вариант е към Добро поле. Склонът е сравнително стръмен. Това е и мястото, където има най-много сняг, затова и храстовидната растителност не би била проблем още в ранните месеци на зимата. На места се образуват преспи и трябва да се внимава. При достигане до Добро поле може да се продължи по склон 5 до подножието на вр.Баба.
Другият вариант е спускане към връх Малък Ореляк. Той е сравнително кратък. След достигане до подножието на вр. Малък Ореляк имате около 200м. ходене до достигане на същия връх. От там можете да изберете маршрути 7,8,9 или 10 (виж горе) водещи до подножието на вр.Баба.

———————-

Терен: 12,13,14 и 15/Склон: от вр. Баба (западно)/Денивелация: 217м
southeast side of Baba peak

freeride track Виж маршрут 12,13,14 и 15 в Google Earth!

Следва се зимната маркировка от Попови ливади до връх Ореляк. На половината от пътя се отбива в посока вр.Баба от където започва спускането. Друг вариант е изкачване по лятната пътека, но би била трудно ако не се познава района. Времетраене: 2 часа от хижа Попови ливади

Спускането от вр.Баба на запад има няколко варианта. Тъй като склона е както дълъг, така и широк може да избирате измежду 4 варианта. Целият склон е сравнително стръмен, което позволява спускане с висока скорост. Трябва да се внимава, тъй като в края на склона се излиза на черен път и внезапно склона се изравнява. На това място има вероятност за инциденти.
Вариант 12 първоначално минава по билото, където не е много стръмно. Преди да преминете към другия склон трябва да завиете на запад като хванете въпросния западен склон на вр.Баба. Там спускането става по-сложно, защото е стръмно. Не след дълго спускане излизате на черния път.
Варианти 13, 14 и 15 минават директно през западния склон на вр.Баба. След изкачване на върха хващате посока запад. Склонът е доста стръмен, като вариан 15 включва гора, което прави спускането доста технично. Препоръчва се за напреднали. 🙂

———————-

Терен: 16/Склон: от вр. Ореляк (източен)/Денивелация: 400м
southeast side of Orelyak peak

freeride track Виж маршрут 16 в Google Earth!

Този вариант в началото си не е сложен. Кара се по първия рид (изток от вр.Ореляк). Той е със слаб наклон, като в края му маршрута се свързва с маршрут номер 3. Има възможност за спускане през друго място – по долината, събираща терените 1,2,3 и 4. Този път е много труден, защото в началото си е много стръмен, а след навлизането в долината се стеснява. Трябва много да се внимава. На места се образуват преспи.

Ако питате нас, най-добре преди да отидите на вр. Ореляк се обадете на момчетата от Гоце Делчев X-team, те ще ви покажат всичко. 😉

freeride track

Виж маршрут 1 в Google Earth!
Виж маршрут 3 в Google Earth!
Виж маршрут 4 в Google Earth!
Виж маршрут 5 в Google Earth!
Виж маршрут 6 в Google Earth!
Виж маршрут 7 в Google Earth!
Виж маршрут 8 в Google Earth!
Виж маршрут 9 в Google Earth!
Виж маршрут 10 в Google Earth!
Виж маршрут 11 в Google Earth!
Виж маршрут 12,13,14 и 15 в Google Earth!
Виж маршрут 16 в Google Earth!

Има само един склон, за който не ви споменахме, а именно…
East side of Orelyak peak

За сега не познаваме човек, който да го е минавал. Който успее да го спусне и не го извозят на носилка, да се обади, има бири от нас. 😉

Сега, тук идват редовете, в които съвсем сериозно и официално заявяваме, че НЕ носим отговорност за тези описания и данни. Разбирайте го така, че това е природа, нещата всеки сезон са различни, има лавинни опасности, има куп неща, за които ние НЕ НОСИМ ОТГОВОРНОСТ. Всеки фрирайдва на своя глава, това което можем ние да направим е да ви разкажем за местата, за които ние знаем. И все пак, умоляваме ви – СЪОБРАЗЯВАЙТЕ СЕ СЪС СНЕЖНИТЕ УСЛОВИЯ!

Хижи в околността.

xижа Попови ливади
Hija Popovi Livadi
Разположена е в м. Попови ливади на 1412 м н.в.Разполага с 50 легла, баните и тоалетните са на етажа. Разполага с механа, паркинг, ски гардероб.

хижа Малина
Hija Malina
Разположена е в м.Калугера.Капацитета й е 68 легла. Има си всичко-ток, вода, утоплява се с печки.

Външни връзки на приятели, които помогнаха:

Сайта на Среден Пирин
X-sport town Goce Delchev
Планинските красоти

П.П.
Големи благодарности на момчетата от Гоце Делчев, ако не бяха те, тази статия нямаше да е тук! Big ups!

Leave a reply