Шофиране в зимни условия – част 2

 
 

Какво трябва да знаем за да шофираме безопасно зимата – Част 2

За пропусналите Част1 – кликнете тук.

 

Техники на зимно шофиране.

Неслучайно хората са казали, че шофьорите се научават да карат зимата. Точно, защото зимата условията за шофиране са много трудни, е добре да сме подготвени предварително и да познаваме техниките за шофиране на сняг.  Трудността на зимното шофиране идва най-вече от пътната настилка, обикновенно тя е покрита със сняг и лед, което намалява многократно ефективността на сцепление на гумата с пътя. От това следва, че спирачният път на колата е по-дълъг, възможни са занасяния при завиване, буксуване при тръгване и още много проблеми, с които рано или късно всеки шофьор се сблъсква.
Техниките, които ще изброя по-долу ще спомогнат до голяма степен за подобряване качеството на управление на автомобила и разбира се ще доведат до по-безопасно шофиране.

Първото което трябва да разберем обаче е с какво задвижване е колата ни. Има огромна разлика при управлението на автомобил с предно предаване и такъв със задно и 4х4 , особено в зимно време. Автомобилите със задно предаване са много по-трудни за управление зимата, защото по принцип те са “склонни” към презавиване, което ще рече, че задните гуми губят сцепление и се получава така нареченото занасяне, като крайният ефект е този, че задницата на колата се опитва да изпревари предницата и. Автомобилите с предно предаване, заедно с тези, които са 4х4 са царете на зимните пътища.
Какво да направим при занасяне в завой.

Това е един от най-лошите възможно сценарии при зимното шофиране – колата да поднесе при навлизане в завоя, това може да се получи, защото сте влезнали в завоя с прекалено висока скорост ( обикновенно при колите с предно предаване ) или пък в самият завой сте подали повече газ ( при колите със задно предаване ) . Разбира се водачът не винаги има вина затова, че колата е поднесла, възможно е настилката, която е изглеждала добре опесачена на пръв поглед, да се окаже много по-хлъзгава и да “изненада” водачът навлезнал върху нея с по-висока скорост. Реагирането в такива ситуации обикновенно е продиктувано от инстинктът ни за самосъхранение и води до рязкото набиване на спирачките, като воланът си остава в същото положение. Точно това е силно непрепорчително. Първо защото набиването на спирачката до край ще блокира колелата ( ако имате ABS няма да ги блокира ) и колата ще започне да се движи съвсем без контрол като шейна. Втората причина поради която трябва да превъзмогнем инстинкта си за самосъхранение, да се “окопитим” и да започнем да действаме адекватно е, че за да спрем занасянето трябва да навием волана в посока обратна на посоката на занасяне. Това е основно правило и зависи както за коли с предно предаване, така и за тези със задно и 4х4 .

Предно предаване.
Следващата стъпка обаче е различна за колите с предно предаване – когато колата ви е занесла , тоест задните гуми са изгубили сцепление и задницата се опитва да догони предницата НЕ трябва да набивате спирачка и да връщате газта, нито пък да натискате съединителят. Плавно се подава газ, като воланът както вече казахме се навива в посока обратна на поднасянето, така колата се изправя, подаването на газ кара предните гуми да “издърпат” колата от занасянето, плавното подаване на газ осигурява това да стане постепенно, следващото нещо което трябва да се направи е воланът да се изправи, за да може колата отново да продължи да се движи напред, а не отново да поднесе на другата страна, заради ефектът на махалото. Все пак ако сте поднесли с прекалено голямa скорост е възможно да се наложи да направите няколко корекции като изреждате гореописаните действия, докато си възвърнете изцяло контролът над превозното средство.

Задно предаване.
Тук с пълна сила отново зависи правилото за навиване волана в посока обратна на тази на подхлъзването, но не трябва да натискате педалът на газта, a напротив да го отпуснете. Ако подадете газ, то рискувате да засилите започнатото поднасяне. Контролът на кола със задно предаване изисква доста повече упражения и тренировки. За да се чувствате максимнално подготвени при шофиране зимно време с кола със задно предаване можте да си потърсите празен паркинг или полигон, който да е със замръзнал асфалт или пък добре утъпкан сняг. Тук разбира се трябва да се уверите, че не пречите на никого имате достатъчно свободно пространство, за да може да си вързвърнете контрола на автомобила, ако нещо се случи и сте далече от всякакви препядствия.

За първото упражнение ще са нужни 4 конуса, които могат да бъдат заменени с кашони или пък 10 литрови пластмасови бутилки. Конусите наредете така че да образуват квадрат, като е добре страната на квадрата да е максимално дълга. Но разбира се ще трябва да се съобразите с конкретната ситуация и площта с която разполагате, трябва да имате едно наум, че има голяма вероятност колата в един момент може да бъде напълно неконтролируема и затова трябва наоколо да няма препядствия. След като сте изградили квадратът, започнете да шофирате успоредно на страните му, скоростта трябва да е не повече от 15-20 км в час, 3-5 метра преди достигането на ъгъла на квадрата, където ще трябва да направите завой, отпуснете газта. Завъртете плавно воланът в посока на завоя, ъгълът на завъртане на волана не трябва да е голям, следващата стъпка ще даде старт на поднасянето – рязко натискане на педалът на газта. Задните колела ще започнат да боксуват и задницата на колата ще поднесе. За да овладеете занасянето, отпуснете газта и бързо навийте волана в посока обратна на занасянето, след което отново изправете воланът плавно. Изпълнявайте гореописаните действия при всеки от ъглите на квадрата и се опитайте да си представите как точно се движи колата и се постарайте да почувствате моментът на поднасяне и овладяване.

Същото упражнение може да се използва и за кола с предно предаване, НО тук нещата са малко по различни. За да накарате колата да поднесе, то ще трябва задните и колела да блокират, това става най лесно, като отпуснете газта, навиете волана в посока на завоя и дръпнете рязко ръчната спирачка. Дърпането на ръчната спирачка трябва да е бързо и бързо да бъде върната обратно в нормалното и положение. Така вече сте инициирали занасянето, за да го овладеете навивате волана бързо в посока обратна на подхлъзването и плавно подавате газ, след което изправяте волана.

Повтарянето на тези упражнения и осмислянето им малко по-малко ще изгради у вас усет за поднасянето, контролът му и дори как да го избегнете.

В част 3 очаквайте още няколко техники за зимно шофиране  + спиране на лед и сняг и есктремно спиране.

Leave a reply