Ново поколение бордове vol2. – В търсене на допълнителния кант.

Duce Snowboard - DES System - Founder
Омръзнало ли ви е да се опитвате да закантите на лед, а кантът просто да ви предаде и да разбере колко твърд е ледът? Искате ли винаги да закантвате сякаш карате в пудра?  Отговорът е DES сноуборд системите … или пък не?

След като вече ви разказахме за извънземният сноуборд The Whip . Дойде времето да разгледаме и поредната алтернатива на сноуборда – DES .

Какво представляват на теория DES системите?

Dual Edge Snowboard или иначе казано DES, представлява особена система, състояща се от механизъм, комбиниращ не една дъска, а две. Какъв е смисълът? – Осигурява ви допълнителен кант, за да може да закантите и в най-трудната ситуация.

SwingBo - Dual Edge SnowboardИнтересното е, че тази концепция съществува от повече от 20
години, като първият подобен сноуборд е SwingBo. Въпреки че изглежда като 2 ски свързани с платформа, всъщност представлява сноуборд. Разбира се днешните модели са доста по-напреднали, като може би най-добре развиващите се дъски в тази тясна ниша са тези на

http://www.deucesnowboards.com/

Какви са теоретичните предимства на DES системата?

Като най-голямо предимство се изтъква именно допълнителното сцепление, което ви се осигурява от втория кант. Специален механизъм позволява, когато закантвате в употреба да влиза и другият борд, като така би трябвало да увеличите шанса си да
закантите двойно. Иначе казано, завивате по-сигурно, много по-стегнато и по-контролирано, като няма нужда да се плашите, че бордът ви ще “изпусне” на леда. Така, че имате възможност да карате на бързите писти, когато снегът е кът, а ледът е сковал всичко. Е разбира се не трябва да се оливате, това е сноуборд все пак, а не кънки за лед.

Dual Edge Snowboard Riding

Малко теория за любознателните

Тези които не обичат техническите подробности, могат да прескочат направо на заключението, за останалите ето и малко информация как сработва цялата система:

Бордовете – въпреки че приличат поразително много на ски, всъщност това не са ски, а специално издялани бордове. С формата им се цели висока ефективност на канта, като цяло всичко в този борд е направено така, че да ви осигури възможно най-много сцепление на пистата. Материалите използвани за направата на бордовете осигуряват добра гъвкавост на дъските, иначе казано ще можете да скачате и да правите различни джиб номерца ( но не се надявайте прекалено много …)

Ставите – точно ставите са елементът свързващ борда с платформата, на която се закрепят краката на сноубордиста. Понеже са подвижни елементи, то на тях е отделено специално внимание – изработката е прецизна и материалите са достатъчно качествени да издържат на влага и ниски температури. Ставите са елементът осигуряващ изтеглянето на допълнитения борд при закантване, те са един от елементите, които правят DES дъските толкова специални.

Платформата – Сърцето на DES технологията – платформата комбинирана със специалните стави осигурява гъвкавостта, контрола и стабилността на цялата система. Заради подвижните елементи в нея, изработката и също е прецизна и от високо ефективни и качествени материали.

Dual Edge Snowboard Ride Flex

Недостатъци на системата.

Теглото на първо място, заради наличието на 2 борда, специални механизми като стави и платформа, изработени от различни метални сплави теглото се превръща в основен недостатък. Все пак един борд трябва да е относително лек, а това трудо се постига с DES системите.
Друг основен недостатък е наличието на множество подвижни елементи. Колкото по опростена е една система, толкова по-издръжлива е тя. Иначе казано всички тези метални джаджи може да сдадат багажа и да останете на сухо.
И последният и недостатък – в статично положение запазването на равновесие върху борда е доста по-трудно отколкото върху обикновенна дъска.

Цената – 2000$ , може би и нея трябваше да я определим като недостатък, защото никак не е по джоба на всеки. А тук говорим само за цена на сноуборда, повечето хора за толкова пари си взимат цялата нужна екипировка, че даже им остава и за бира 🙂

Ето и документални кадри на Dual Edge Snowboard в действие.

Заключение

Добра алтернатива на сноуборда, който всички познаваме. Ако приоритет са ви пистите, бързото каране и карвинга, то може би това е дъската за вас. Но по мое лично мнение, това допълнително кантче само кара сноубордистът да бъде по-невнимателен, да очаква от борда да му прощава грешките и така да загубва представа за собствените си възможности и граници и тези на екипировката си, в частност борда.

Тези момчета въпреки, че си карат с обикновенни дъски се справят доста добре с карвинга. Е, разбира се при тях условията са близки до идеални, но пък кой ходи да кара нонстоп по ледените писти?

Leave a reply