Битката на снежните Стартъпи. Дай своя глас.

 
 

След този призив, все едно сме по изборно време е нужно малко разяснение 😀 Тук става дума за доста интересни иновации, идеи и концепции в областта на сноубордуването и планинарството. Ако сте от породата хора, които обичат екипировката си и се чудят как могат да я оптимизират или пък просто се кефите на изобретателността и човешката креативност, то смятам, че следващите няколко “изобретения” ще ви се сторият доста интересни. А с гласовете ви на http://pioneers.io/alps давате възможност на един от иноваторите, да покажат продуктите си пред доста широка публика на фестивала Пайнийрз във Виена. Естествено гласуването става през фейсбук и туийтър, така че смело лайквайте и туийтвайте!

Започваме с българското разбира се!

2 inflatable snowshoes

1.Снегоходките SmallFoot, за въпросните надуваеми снегоходки вече доста пъти е ставало дума в блога, наблюдателните читатели може да са забелязали един чифт на краката на някои от бедставащите членове на крю-то 😀 Ето тук, тук и тук сме им правили ревю-та, тестове и какви ли не други извращения.

Тъй като сме леко пристрастни към този продукт, ще си позволя да цитирам експертът в снегоходенето и бедстването z3o :

… определено мога да кажа, че това са едни много добри снегоходки. Ползвах ги 5 дни под ред в различни условия на сняг, при различен вид наклон с различна натовареност. Не мога да се оплача, нито да съжалявам, че ги избрах. Поведението им на снега при сериозен преход е добро – трудно се лъзгат, пъргави са, и изключително леки с много слабо усезаемо присъствие. Като за мен най-големият плюс си остава това, че движението с тях е близко до това с нормални обувки.

hexo

2. HEXO+ – хексакоптерът, заменящ наемането на хеликоптер и филмов екип . Няма да лъжем, че още когато беше на етап кикстартър въпросната игтрачка беше една от мечите на no.ski.CREW. Възможността да можеш да си караш, а някъде над теб да лети дрон, който постоянно те следи с камера беше сбъднатата мечта за егото на всеки един сноубордист 😀 Създателите на хексо обещават доста добро представяне на дрона и зад проекта застават хора като Xavier De Le Rue, който си е жива легенда във фрирайдинга. Така, че явно няма да са поредните продавачи на мечти 🙂

 

powunity

3. Powunity – създателите на powunity се борят с проблема с изчезналите дъски и ски, било то по пистата или пък около нея. И като казвам около нея разбирайте ситуациите, в които си оставяте някъде борда, докато си вземете нещо за пиене от капанчето и като се върнете го няма … Но като цяло на един сноубордист рядко му се случва да си загуби дъската, докато кара. Това са скиорски проблеми или иначе казано “скиорска му работа”. Идеята все пак е готина, а устройството е с блутут, а както знаем всичко е по-добро с блутут.

4. Fatmap, мислете за фатмап като за любимата си апликация, която ви дава случващото се в курортите, но сега си я представете обвързана с 3д карти и взимаща стероиди и пак сте далече от това което ще ви предостави фамапс. Възможността да се запознаеш с терена още преди да си стъпил на него и то не просто на една плоскост, а в 3 измерения е изключително предимство. Все пак трябва да запомним, че картата не е територия, а в планината понякога не е добре да се разчита на технологии, обвързани със сателитни или клетъчни връзки.

cookie

5. Snowcookie представлява телеметрия за сноубординг. Това ще рече, че това малко парче пластмаса с чипове вътре е пълно и с доста сензори и посредством информацията, която събира докато карате, може да подобри карането, да спомогне изчистването на грешки и дори да направи прекарването в планината по-безопасно.

traverse

6. Traverse – ново поколение лавинна лопата и сонда, създателите на Traverse вярват, че лавинните лопати и сонди не са най-удобните за носене уреди в планината и като цяло когато всяка секунда е от значение, ровичкането из раницата за сонда и лопата не е добра практика. Така се е появила и идеята за преосмисляне на концепцията.

 

frabz-there-can-be-only-one-4dec11

Както казва шотландският боец, може да има само един победител, така че умната и гласувайте за смолфут 😀

Leave a reply