Родопи – Пампорово

en English & bg flag Български & en Deutsch

——————————————————————–

Click here to read about the tracks Click here for the weather report Click here to view area maps Click here for Google Earth Places

snejanka tower pamporovoПампорово

Най-известният и голям родопски зимен курорт се намира на 260 км от столицата София , 85км южно от гр.Пловдив и 15км северноот гр.Смолян. Още през 30-те години на миналия век,групи от пловдивски и софийски туристи забелязали, че това кътче от Перелико-Преспанския дял на Родопите предлага уникални климатични условия за развитието на център за зимни спортове.Надморската височина варира от 1450м в местността “Малина” до 1930м на вр.Снежанка.Средногодишната температура на х.Студенец е 5°С,а на вр.Снежанка е 3,5°С, а заедно в комбинацията на голямото количество на валежите във високите южни части на Рило-родопския масив се получават идеални условия за формирането на стабилна снежна покривка от началото на декември до края на април.Приблизителната обща дължина на пистите в Пампорово е 35км към август 2008г.Трудността им варира и по този начин има трасета за бордисти с различна степен на потготовка.

Писти

Pamporovo Snejanka*Снежанка 1,известна още като “Малката стена”-Червен(ниво на каране – напреднали).Началото на пистата е на 1900м н.в на югоизточнота част от билото на вр.Снежанка,а краят е на 1785м.н.в. в района на язовира.В началото си,пистата е по-полегата отколкото в края.Обслужва се от ски-влек “Язовира”,тип котва.Деневилация ~155м ,дължина на пистата 990м.

*Снежанка 2,известна като “Стената”-Черна(ниво на каране – професионалисти).Началото е на 1930м.н.в непосредствено до ТВ кула “Снежанка”.Пистата се спуска надясно,за да достигне най-стръмната си и внушителна отсечка преди х.Студенец.Финалът е на 1700м н.в. пред самата хижа и комплекс “Манастира”.Това е най-старата и най-известна писта на Пампорово.Обслужва се от триседалковият лифт Студенец-2.Деневилация на пистата ~285м, дължина 500м.

*Снежанка 3,известна още като “Двата моста”-Черна,Червена(ниво на каране – професионалисти/напреднали).Началото й е на 1920м н.в.Следва отклонение вдясно и стръмно спускане до местността “Двата моста” на 1600м н.в.Обслужва се от влек “Двата моста”,тип котва.Деневилация ~405m, дължина на пистата 2200. Pamporovo Snejanka Hut

*Снежанка 4,известна като “Европейската”-Черна,Червенаниво на каране – професионалисти/напреднали).Началото й е общо с това на Снежанка-3.Отклонява се наляво и следва много стръмно спускане към местността “Малина”.В Края си,пистата става по-полегата,а финалът е на поляните на Малина на 1450м н.в.Обслужва се от четириседалковият лифт Студенец-5.Денивелация ~476, дължина 2000м.

Pamporovo Snejanka

*Снежанка 5 – още Ардашлъ.Червена – напреднали.Началото на пистата е на 1910м н.в. на западната част от билото на вр.Снежанка.Пистата прави голям десен завой и финалът е на поляните на Малина на 1450м н.в.Обслужва се от четириседалковият лифт Студенец-5.Денивелация на пистата ~476, дължина 3500м.

*Снежанка 6,известна още като “Туристическата”-Синя, ниво на каране начинаещи.Началото на пистата е на вр.Снежанка и използва трасето на автомобилният път към върха,преминава през местността “Язовира”,следва спускане към х.Студенец и преминаване през тунела,местността “Двата моста” и финалът е на поляните на Малина.Тази писта доста честно е задръстена с туристи, карането по нея не е от най-приятните, именно заради тълпите, опитващи се да карат.Денивелация ~476m, дължина 4200м. Обслужва се от четириседалковият лифт Студенец-5.

Pamporovo Snejanka

*Снежанка 7,известна като “Автогарата”-Синя.Началото е зад х.Студенец на 1700м н.в.Трасето е просеката на лифта Студенец-1.Краят на пистата е на автогара Пампорово на 1580м н.в.Тази писта ползва при прибиране в курортния комплекс.

*Снежанка 8,известна като “Езерата”-Червена, за напреднали.Началото е на връх Снежанка.Следва спускане по южното плато,след което трасето навлиза в горатаи прави голям ляв завой към долната станция на 4-та въжена линия Снежанка-Смолянски езера.Пистата се обслужва от това съоръжение.Денивелация ~390m, дължина на пистата 3000м.


Изглед от кулата Снежанка, заснето от nenov

Пампорово разполага и с няколко плаца за начинаещи.Първият е в местността Малина,вторият на х.Студенец,третият е на поляната в местността “Язовира” и последният е на южното плато на вр.Снежанка.Обслужват се от влечки.

Пампорово разполага и със съоражение – мечта за всички сноубордисти – халфпайп. Той е построен на писта Снежанка 1 или още Малката стена (виж по горе), дължината на пайпа е 150м, височината на стените 3м.

Съораженията в Пампово :

snejanka tower pamporovo

Съоръженията, обслужващи мрежата от писти в к.к. Пампорово са с капацитет от 8 600 човека на час. Влековете – девет на брой, както и лифтовете- пет на брой/седалкови/, осигуряват на скиорите бързо и комфортно предвижване. Новия четири седалков лифт на фирмата Doppelmayer –Австрия, който е с капацитет 2 000 човека на час -79 седалки по 4 места, с дължина 734 метра.

Периоди на профилактика на ски съоръженията

Лифт/ Влек Профилактика

ПВЛ Студенец 1 петък от 12:30 часа

ПВЛ Студенец 2 Студенец – Снежанка понеделник от 12:30 часа

ПВЛ Студенец 3 Адрашлъ – Студенец сряда от 12:30 часа

ПВЛ Снежанка – Смолянски езера понеделник от 12:30 часа

ПВЛ Ардашлъ – Снежанка вторник от 12:30 часа

ПВЛ Ардашлъ – Снежанка вторник от 12:30 часа

ССВ Стената всеки втори четвъртък от месеца

ССВ Двата моста всяка трета сряда от месеца

ССВ Академика всяка последна сряда от месеца

Google Earth Places Pool

Атракции и интресни места

*Връх Мургавец

*Орфееви Скали

*Смолянските езера

*Кулата Снежанка

Учебни Плацове

*Плац Язовира

*Плац Малина

*Плац Снежанка

*Плац Студенец

Писти

*Снежанка 1 – Малка Стена Старт Финал

*Снежанка 2 – Стената Старт Финал

*Снежанка 3 Двата моста Старт Финал

*Снежанка 4 – Евопейската Старт Финал

*Снежанка 5 Старт Финал

*Снежанка 6 – Туристическа Старт Финал

*Снежанка 7 – Автогарата Старт Финал

*Снежанка 8 – Езерата Старт Финал

Времето | Подробна прогноза | Уебкамера

Карти

Туристическа карта на района около Пампорово.Туристически маршрути, пътеки , върхове и селища. Внимание, отваря се в нов прозорец, картата е с размер 1.9МБ.

Карта на пистите и съораженията в Пампорово.Отбелязани са пистите, дължините им, денивелация и обслужващите съоражения.Отваря се в нов прозорец.Размер 0.6МБ

Външни връзки

*Официален сайт на курортен комплекс Пампорово

*Пампорово в Wikipedia.org

Leave a reply