Има ли смисъл от “Ride 4 Vitosha”?

 
 

Излезе видео, цифра статии, интервюта… нещата се задълбаха и много от вас може би почват да губат ясната представа за какво става дума. Или поне аз почнах много да се чудя и най-вече да размишлявам върху този въпрос – има ли смисъл от Ride 4 Vitosha и целия този протест?

Кой е прав, кой е крив? Кой лъже, кой не?

Ако не се интересуваш, значи автоматично си пас или си тихо против, ама ти е все тая.
По мои наблюдения много хора са на “sleeping mode” по въпроса защото “всичко им е ясно” – поредният напън на заблудени ентусиасти да преборят мутрите в България.

Погледнато от една страна, наистина е така. Какво могат да направят шепа хора срещу един картел? Какво буйстват, при положение, че нещата така или иначе ще се случат? И в крайна сметка какво лошо има в това, Витоша да заприлича на свястен ски център, в който зимните спортове се развиват в пъти по-успешно отколкото до сега?

Навсякъде има далавера. На това ниво бизнес винаги се правят измами, заобикалят се закони, купуват се държавници и прочие. Това не е само в България, случва се по целия свят постоянно – къде видимо, къде не.
В крайна сметка можем да направим заключението, че всичките тези еколози спъват развитието на българския зимен туризъм. Няма никакъв смисъл от Ride 4 Vitosha.

Как да стигнем европейските страни когато си пречим един на друг? Няма как! С това мислене “ще си запаля къщата, та да изгори на вуте плевнята” и “не на мен да ми е добре, а на вуте да му е зле” до никъде няма да стигнем. Нали?

Айде сега да си отворим очите, да се огледаме и да се осъзнаем…

Да погледнем другата страна на монетата. Да се поинтересуваме от фактите и да помислим. Нека вникнем в този български “филм”, който ни прожектират.

Как изглежда филмът?

Ето и главните артисти: “Витоша Ски” АД , Еколозите, Държавата и …народа.

“Витоша Ски” АД,

която е собственост на една офшорна компания, иска да промени закона за горите за да си спести доста милиони разходи и за да си отвори вратички за по-късно. За целта се прави на жертва, оплаква се, че закона е променен в неин ущърб и спира да работи, защото “държавата не ? позволява”.

Еколозите

протестират, защото “Витоша Ски” се опитва нагло да си присвои законното право да коли и беси в планината.

Държавата,

дълго време връщала проекта на “Витоша Ски” АД за поправка, изведнъж решава, че закона наистина трябва да бъде променен. Загрижена за проблемите на компанията, тя приема аргументите им и на драго сърце плюе на всичко останало.

Народът,

това сме ние, които от поколения наблюдаваме наглите простотии да се случват и тъй като сме в “sleeping mode” ги изтърпяваме и постепенно свикваме с тях.

Как изглежда филмът зад кулисите?

“Витоша Ски” АД, както повечето от вас знаят, е преплетена с няколко офшорни дружества, първа инвестиционна банка, “Юлен” АД и още няколко. Разбира се, всичко е заплетено достатъчно добре за да не можеш да хванеш директните връзки, но когато отделиш малко време разбираш, че тук става дума за картел.
Всички големи курорти в България (които представляват картела) – толкова различни и в същото време толкова близки.
Много интересно на кой от собствениците на “Витоша Ски” АД му пука, че лифтовете на Витоша не работят, при положение, че получават пари от другите курорти, където софианци са принудени да ходят?

Една добра инвестиция от тяхна страна:
Губят малко пари от Витоша (за този сезон) в замяна получават новите закони за горите, които в бъдеще ще им донесат в пъти повече мангизи. Ама ако сметките са вярни- наистина много.

В крайна сметка този “филм” се оказва много по-интересен отколкото изглеждаше първоначално.

Но кога щяхме да се замислим над тези неща, ако нямаше хора като тези еколози и проекти като “Ride 4 Vitosha”?
Ако не бяха те, едва ли някой щеше да обърне внимание.

Тук не става въпрос само за опазването на природата ни. Тук става дума за начина ни на мислене, за отношението ни към държавата, за националното ни самосъзнание.

Нека има развитие на Витоша, нека имаме свястни и поддържани зимни курорти, но не по този начин и не на тази цена.

Ето защо “Ride 4 Vitosha” има смисъл.
Ето защо трябва да гo подкрепим.

Протест за Витоша – 11 Януари, 2012, пред Парламента.
http://www.facebook.com/events/319468874754571/

Фейсбук група Ride 4 Vitosha
http://www.facebook.com/groups/319898861376250/

Подписка в защита на Парк Витоша
http://www.forthenature.org/petitions/18

Leave a reply