Снежно Сърфиране

 
 

Настана  лятно време ( и въпреки, че по планините има още снежец ) всеки започва да се чуди каква лятна алтернатива на сноуборда да подхване. Дали да е лонгобрд, фриборд, сърф, скейт или нещо друго ? Целта на тази статия обаче, далеч не е да направи изборът по-лесен, а напротив!
Сега пред очите на всички ще се разкрие магията на снежното сърфиране – спорт, който е особено атрактивен, опасен, екстремен и изисква наличието на много сняг, лед и студ, така че абсолютно е неприложим лятно време 😀

Искам да бъда снежен сърфист!

Снежните Акули

Въпреки, че снежните акули си остават само мит и легенда, те съществуват! Огромни, страшни хищници, чиято цел да да разкъсат крехката плът на скиори, сноубордисти или сноусъфисти.

Ужасно … но не толкова ужасно, колкото е филмът, който тази година ще запознае широката публика със снежните акули, а именно “Snow Shark – Ancient Snow Beast” ( даже не се шегувам, такъв филм наистина ИМА! 😀 )

Филмът е рейтнат F for FAIL, за любознателните – клик върху снимката, за да гледате трейлъра  и да се посмеете ^^

За голяма радост обаче, по българските ширини снежни акули няма, което прави зимните спортове много приятни. Та да се върнем към Сноу сърфинга.

Арктически сърфинг

Истинският сърфист не се притеснява, когато температурите ударят нулата! Зимните бури за него са поредното предизвикателство. Тогава когато аз и компания, нарамваме снежните дъски и се засилваме към планината, тези истински хардкор сърфисти се засилват към морето!

А проблеми като измръзнали крайници, хипотермия и голямата вероятност това да им е последното каране, прави арктическия сърфинг само по-интересен.

Но като цяло по-нормалните хора, имащи някакъв инстникт за самосъхранение обикновенно избират по-леката алтернатива – сноуборд. Защо числим арктическия сърфинг към сноусърфинга ?  И аз не знам, но ми се стори правилно  😀

Ето и малко акртически сърфисти в действие! Още може да намерите тук и тук .

Ако все пак арктическите приключения изглежда малко далечни и доста опасно студени, то винаги има и по-добра алтернатива! Но за нея, ще се наложи да пропътуваме малко назад във времето.

Завръщане към корените

Сноубордът както и да го говорим в днешния му вид доста се е отдалелил от сърфинга, но едно време нещата не са били така. Особено в онези първи хаотични години, когато сноубордингът е бил само идея в главата на няколко човека и нищо повече … тогава се е родил Снърфинга! Който няма нищо общо със смърфовете.

Както ясно се вижда – смърфовете са малки сини, работливи и мразят Гаргамел.

За дастане още по-ясна картинката ще се наложи един бърз урок по история да бъде предаден!

Шерман Попен е изобретателят на Снърфа. Всичко се случило през далечната 1965та година, когато господин Попен наблюдавал малката си дъщеря, която се опитвала не като останалите нормални деца да яхне шейната и така да я пързаля, а по-скоро да стъпи върху нея. Това веднага накарало Шерман да изтича в гаража си и да унищожи 2 ски, като ги свързал и ги направил на сноуборд .

Ето така си представям, че е действал Шерман

Снърфът си имал и въженце, прикрепено за носа на борда, с което подобно на куче, движенията му се контролирали. Историята на снърфинга обаче гузно мълчи, защо идеята е пропаднала и се е наложило близо 15 години по-късно Джейк Бъртън Карпентър да се намеси и днес всички да асоциират името Burton със сноуборд 🙂

Колекцията снърфове, излезнала през 1970

А знаете ли че ?

Сноубордингът всъщност е изобретен от турците още преди 400 години ?

В следващите години, както всички знаем,  сноубордът претърпял доста бурно развитие и стигнал до дъската, която днес всички така добре знаем – туинтип, метални кантове, автомати, обувки.

Истината е обаче, че тази дъска доста се отдалечава от концепцията са сърфиране в снега. Тя е по-скоро най-оптималният вариант за каране по писти, паркове и тук таме пудра. Но истинското усещане за плаване, слашване, бързите завъртания и припомпването на дъската, които са така характерни за сърфинга, се губят до голяма степен в днешните бордове.  🙁

Но както добре знаем, всяко ново нещо е добре забравено старо, така че отново поглеждаме към първите опити за сноубордване!

Поглед към миналото

За да се върнем обаче към онова, което създава истинския дух на сърфирането в снега, то трябва да се преосмисли почти изцяло екипировката, която се ползва и най-вече дъската! Или иначе казано – завръщане към старите дървени дъски, класическата форма на сърфа, отпадането на туинтипа и заменянето му с отчетливи нос и опашка.

Днес обаче за снежния сърфист няма особено много алтернативи – или ще се наложи сами да си сковете дъската, ако ви се плава в пудрата без автомати и с дъска, наподобяваща поне малко сърф или ще трябва да се ръснете малко повечко кинти.

Едната алтернатива се нарича Noboard и общо взето е дъска с въженце 😀 Но пък какво повече му трябва на човек ?

А ето как изглежда и Noboard-ът в действие :

 

Втората алтернатива обаче, като че ли ми допада повече от noboard дъските. А коя е алтернативата ? Powsurf дъските се произвеждат от група ентусиасти, решили да доведат нещата до следващото ниво на развитие – специални сърф дъски, пригодени за сърфиране и в сняг.

Характерното за паудърсърфинга е, че автомати и специално обувки няма – дъската под мишница и пешачката нагоре по хълма в дълбокия сняг 🙂

 

В заключение

А колко човека си спомнят лудите изпълнения на Волфганг Ниел със снежния сърф  в Neverland на Absinthe films ? Припомнете си го със следващото видео.

Дали снежното сърфиране има бъдеще ?

Със сигурност, но едва ли някога ще се превърне в масова практика. Колко често човек може да кара в идеалната пудра, при идеалните условия, без да се страхува от скали, дървета или разни други препядствия ? Но пък би било прекрасно, ако всяко сноуборд крю си има по една или две такива дъсчици, за да може да разцепва огромната пудра със сърфистки стил!

Leave a reply