Как да си караме колелото на сняг?

 
 

За никого не е тайна, че всяка година снегът ни изненадва, улиците и тротоарите изведнъж побеляват ( а след това покафенявят 🙁 ), движението независимо дали е на 2,4 или даже 6 колела става кошмарно и почти спира.
На колите обаче им е лесно – слагат едни зимни гуми и въпросът е решен.

Ами колоездачите? Вярвам, че никак не са малко лудите читатели на блога ни, които са се опитвали да карат колело зимно време ( знам, че аз съм се опитвал и успявял 😀 ). Именно за тях сега ще разкрием тайната на снежните байк вериги, в DIY ( ду ит йорселф ) стайл. 

Нужни продукти :

1. Доста свински опашки. Набавят се най-лесно от магазини от типа на Практикер, Мосю Бриколаж и подобните. Цената обикновенно варира между 3 и 5лв за 100 бройки.
2. Резци или пък най-обикновенни клещи.
3. Колело
4. Бира, за да се отпразнува успешното зазимяване на колелото 😀

След като всичко е набавено идва малко неприятната и досадна работа по захващането на свинските опашлета за гумата и каплата на колелото. Търпение и само търпение се изисква тук, скъпи Прасчо, както би казал Мечко Пух.

Бирата помага времето да мине малко по-бързо. Не забравяйте с резците да махате ненужно дългата част на свинската опашка. И след позиционирането на първите 2-3 опашки е добре да врътнете гумата, за да е сигурно, че се върти свободно и никъде не подпира в калник или вилка.

За най-добри резултати по-дебелата част от пласмасовата лентичка е добре да се оставя леко встрани на гумата и да се редуват – отдясно и отляво ( както е на горната снимка ) . Това улеснява завиването с колелото в снега.

В завършен вид байкът трябва да изглежда ето така :

Сигурен съм, че ще останете изумени от това колко добре работят така измайсторените вериги – колелото се кара относително нормално, ускорява върху сняг и дори лед!, спирането също е улеснено. Паданията обаче смятам, че са гарантирани.

Който е достатъчно луд, може вместо дъската следващият път да закара на пистата модифицираното колело и да го пробва надолу 😀

Идеята откраднахме от : тук

Leave a reply