Frozen – как да се спасим, ако ни зарежат на лифта.

 
 

За първи път в блога на no.ski.CREW ще има филмово ревю! Ревюто разбира се ще е през очите на сноубордист и ще разглежда филма Frozen ( 2010 ) . Предполагам, че всички вече са го гледали, ако не са … предупреждавам, че ще има доста спойлери. Тотално ще пропуснем качествата на филма като филм, а ще се опитаме да извлечем поуки, които да спасяват живота на сноубордистите ❗

В най-общи линии очертавам сюжета, за хората, които не са гледали филма. Трима приятели отиват да покарат малко сноуборд и ски, в последствие се оказва, че са изоставени и забравени в планината. Всичко до тук е ок, само дето се намират в седалката на лифта, на 15-20 метра от снежната писта под тях. И тук проблемите им започват – никой няма да ги намери в продължение на 5 дни, защото лифтът работи само уикенда. Изправят се пред дилемата – да замръзнат или да се опитат да намерят начин да слезнат от лифта и да се спасят. А … да и всички са си зарязали телефоните в хижата.

От тук нататък много внимателно ще анализираме ситуацията на засядане на високо над земята и какви са възможните изходи за спасение. Така, ако случайно се окажете в подобна ситуация ще можете да се спасите и после да почерпите no.ski.CREW за гениалните ни идеи.

Как да оцелеем и да се спасим, ако се окажем забравени на лифт, 15 метра над земята?

1. Не си оставяйте телефона в колата, хижата, хотелската стая или където и да било другаде. Носете си го винаги в джоба. Най-добре е да го държите във вътрешен джоб, така телефонът е по-защитен, а и е изолиран до известна степен от студа и няма да му падне батерията.

2. Ако нещата стигнат до там, че се налага да скачате, премислете следните варианти – можете ли да направите въже от дрехите си? Ако сте няколко човека ( 3ма например ) от дрехите ви може да стане доста издръжливо 6-12 метрово въже. Ще се наложи да ги пожертвате разбира се, защото ще трябва да се скъсат шевовете при ръкавите и крачолите , но пък ще оцелеете.

Така няма да се налага да скачате от 15 метра директно, а само от 3. Ако и 3мата сте сноубордисти захванете биндовете на автоматите на 2 от сноубордите 1 за друг със страповете, така осигурявате още 1-2 метра спускане, което намаля още повече разстоянието до пистата. Скачайте С борда, прикрепен на краците – така повърхността поемаща удара е много по-голяма, освен това бордът ще успее да пренасочи енергията от падането не само вертикално, но и хоризонтално. Иначе казано ще оберете малко от силата, с която падате, като се хлъзнете по склона!

Ако сте извършили всички стъпки правилно ще имате между 8 и 13 метра “въже”, по което да се спуснете и последните няколко метра ще ги преодолеете с контролирано падане, приземявайки се на борда, като докато сте във въздуха може да пробвате method grab.

3. Ако случайно разстоянието под вас е повече от 15-20 метра, да речем 30 или пък вместо сняг отдолу има камъни и дървета, то ще ви се наложи да измислите друг вариант за спасение.

Алтернативата е, да се опитате да достигнете въжето и да се прехвърлите на най-близкия пилон. Там обикновенно има стълба, която лифтаджийте използват за профилактики и смазване на колелата, така че по стълбата ще можете да слезнете на земята. Странно защо във филмът бяха решили, че кабелът на лифта е остър като бръснарско ножче, всъщност това не е така. Най-лесния начин за придвижване обаче не е както е показано на снимката, освен ако не сте Рамбо … Най-лесно ще бъде да преметнете колан, страп от бинда или нещо подобно през кабела и просто да се спуснете до следващия стол и така докато стигнете пилона. Спестявате си скъсани ръкавици, изморяване на ръцете и рамената, рискът от падане и размазване в скалите под вас, както и 10-20 минути на мъки, докато се придвижвате по добре смазаният с грес кабел.

Заключение – ако не се паникьосате и действате внимателно, взимайки под внимание описаните тук методи ще оцелеете и ще разказвате лудата история за снежното приключение постоянно.

П.С Филмът Frozen всъщност е добър, просто през очите на сноубордист нещата изглеждат малко по-различно …

Ако имате други идеи, затова как да се спасите от подобна ситуация на лифт – коментирайте 😀  И за всеки случай си купете едно 10 метрово въженце с 2 карабинера и си ги носете в раницата – винаги може да се окаже полезно въже. Даже и във “Властелина на пръстените” е потвърдено.

 

[EDIT от z3o]:

 

Пак хубаво, че мадамата накрая не висна ей така. 😀

Leave a reply