Сняг на закрито?


indoor snow, snow park, snow world, snowboard park

Дори днес идеята звучи леко абсурдно. Но представете си как е звучала тя през 80те години на 20ти век. На всеки е ясно, че снегът се стапя и поддръжката му в нетечно състояние под покрив е невъзможна.
Поне така са си мислили всички, докато през 1987 година в Австралия отваря врати първата закрита писта.Само като чуем Австралия си представяме кенгура, скали, жега и отровни животни – няма и помен от сняг … но в Аделайда се появява първата подобна писта. Съоражението е меко казано скромно – дълго е едва 120 метра и широко около 12м , но само се поставете на мястото на местното население – от 40 градусовата жега за секунди се пренасяте в снежния рай.

Е в България си нямаме такива закрити снежни центрове, но пък за разлика от Австралия тук можем да се радваме на снега цели 5-6 месеца от годината. И все пак – сезонът свърши , сняг е останал много малко по-най високите части на нашите планини и като цяло все по трудно може да се кара борд.
Но пък ако човек има път към някоя от държавите и градовете, в които има такива закрити снежни центрове – защо да не им се наслади. И така сега ще ви запознаем с най-известните и относително най-близките до нашата страна места, предлагащи писта, върху която дори лятото можете да разцепите пудрата или поне да остържете леда.

Дубай


dubai ski centr, dubai snow, сноуборд на закрито

Разбира се на първо място ще поставим може би най-известната подобна писта – Ski Dubai в Дубай. Както всички знаем в Дубай температурите са доста високи и си е жегичка – средни годишни температури 30o C . Само за сравнение в България средната годишна температура за лятото е около ~23-25 градуса. В снежният комплекс температурите са ~ -1-2 градуса. Площта, покрита от сняг се равнява приблизително на площта на 3 футболни игрища. Комплексът е с височина 85 метра, което прави възможно пистите да имат доста добра деневилация. Имате на разположение 5 писти и снежен парк, ако ви се прииска да си направите снежен човек. Капацитетът на внушителния комплекс е 1500 души. Разбира се това никак няма да ви легне евтино, но пък ако имате работа в Дубай и сте на фирмени разноски – не забравяйте да си вземете борда 🙂

Витенбург, Германия

Следващият парк е малко по близо до нас. Намира се във Витенбург, Германия и носи името Snow Funpark. В интерес на истината този снежен комплекс е дори по общирен от Ski Dubai, открит е през 2006та и покрива площ от около 30 хиляди квадратни метра. Фактът, който ще стопли сърцата на всички сноубордисти е наличието на халфпайп, мястото е известно с провеждането на доста състезания, така че има голяма вероятност вече да сте го виждали по TV-то.
Температурата в комплекса се поддържа отрицателна, за да може да се запази снегът. Най-дългата писта в комплекса е 330м. и е широка 80м. На ваше разположение там ще намерите общо 4 писти – учебна, нещо като плац( дължина 90м, ширина 40м); синя писта, със своя 10% наклон е идеална за начинаещи; червена писта – за напредналите сноубордисти, тук наклонът стига до 31%. Последната писта е фристайл зоната, тя покрива почти една трета от цялата площ на парка – тук се намира халфпайпа и много други съоражения – боксове, кикъри, рейлове, стени, джиб-залъгалки и всякакви подобни благинки.
Дневният престой в комплекса ще ви струва 30 евро, което съотнесено с цените в България, не е кой знае какво. От тук можете да си закупите онлайн билети за парка.

Очаквайте продължението, за да разберете кой е най-близкият подобен парк до България и да научите за останалите закрити сноу паркове в Европа и света 🙂

Leave a reply