Нова ледникова епоха?

бебе мамут
бебе мамут, мамут, ледникова епоха, baby mammoth, mammoth, ice age

Когато руският ловец, ходещ из арктическата пустош открва странното тяло, което се подава от снега, едва ли си мисли за сноуборд и предимствата на още една Ледникова Епоха. Но фактите говорят сами – той е открил 40,000 годишно бебе мамут, което е запазено перфектно, заради леда и студа.

Останки от мамути са откривани из целия свят, в няколко случая останките са били замръзнали, което е спомогнало запазването им. Оказва се обаче, че бебето мамут, което е женско, е всъщност е най-добре съхраненият екземпляр от вида. За мамутите знаем че са изчезнали във времето някъде след последната Ледникова Епоха.С изключение на една малка популация, която успяла да оцелее допреди 3,700 години на остров Врангел, Русия. Намереното зверче, е голямо колкото едро куче, тежи 50 килограма и вече си има име – Люба, кръстено на жената на руския ловец, който го намерил.

По-впечатляващият факт, е началото на редица експерименти, целящи съживяването на бебето. Това може би ще е възможно да се извърши на базата на ДНК-то, на мамутчето. Клонирането все още е в най-смелите представи на учените, но все пак го има запланувано. От no.ski.CREW единодушно решихме, че ако мамутите отново, започнат да бродят по земята, появата на още една Ледникова епоха ще е неизбежна. Което ще рече – ноностоп сезон за каране на сноуборд, огромни ледени халпайпове, сноумобили навсякъде, изобщо постоянна, утопична, снежна зима.
А дори да се разминем с Ледниковата Епоха, ще бъде приятно да видим тези величествени създания в най-високите и студени части на планетата ни – представете си възможността : Отивате на фрирайд в Аляска и освен че се наслаждавате на огромните планини от лед и сняг, ставате свидетели на гледка, която никой отпреди 4000 години, а може би дори повече, не е виждал – стадо мамути, бродещо из ледената пустиня.

Leave a reply