Шофиране в зимни условия част 1

Какво трябва да знаем,  за да шофираме безопасно зимата?

Щракнете тук, за да научите >

Да знаем къде отиваме.

Това ще рече не само да знаем точно как да достигнем крайната си цел, но и да знаем условията, проходимостта и особеностите на пътя. В България доста пътища се затварят за зимният сезон и са проходими само и единствено със специализирана техника. Много други пътища пък се обработват относително рядко и доста често са много трудно проходими. Затова преди да предприемем пътуване е добре да проверим какво са условията и проходимостта.
Това може да стане като гледате сутрин рано btv и слушате бисерите на майор Красимир Костов или пък да потърсите информация из нета, а може би най-доброто което може да направите е да позвъните на общината към която отивате или пък на някой хотел в района и да получите информация за пътната обстановка от първа ръка.

Подготовка на колата.

Зимният сезон винаги иска малко по-специална подготовка на возилото.Ето няколко неща, които е добре да бъдат проверени преди потегляне.

* Парното – да функционира нормално
* Проверете антифриза, ако трябва да се долее или да се смени
* Проверката на акумулаторът също е доста важна, особено ако колата ще остане по дълго време на студа. Минусовите температури спомагат за спадането напрежението в акумулатора и така изведнъж е възможно да се окаже, че не можете да запалите.
* Спирачките, така или иначе за спирачките винаги трябва да сте сигурни, че са в изправност и са напълно функциониращи.
* Водата в казанчето за чистачките. Ако в казанчето има само вода може да си създадете доста проблеми, защото тя най-вероятно ще замръзне, като така може да повреди както самото казанче ( да го спука ), така и помпата, отвеждаща водата до пръскачките. За да избегнете това долейте в казанчето на чистачките концентрат или препарат, който може да закупите от всяка бензиностанция. Добре е препаратът да не замръзва поне до -20 градуса . Така ще можете пълноценно да използвате чистачките си, което е много важно при наличие на снежна виелица или пък ако карате в киша и водачът пред вас хвърля доста усърдно по-голямата част от кишата на пътя върху предното ви стъкло.
* Чистачките. Чистачките трябва да са в добро състояние, перата да не са износени, зимата доста често се налага да изчистват натрупаният от насрещната виелица сняг.
* Гуми – мисля, че е излишно да се споменава, че при зимни условия трябва да се ползват и зимни гуми ( или поне всесезонни ) с добър грайфер.
* Светлините . Всички светлини – фарове, мигачи, стопове, габарити, халогени трябва да са изправни, защото зимата, както знаем всички се стъмва по-рано и при снеговалежи видимостта е силно намалена. Функционирането на всички светлини ви дава гаранция, че ще бъдете забелязани на пътя и ще имате добра видимост.

Какво да вземем с нас в колата.

Освен сноубордът разбира се ще трябва да подготвите и няколко по-специфични предмета, за да може зимното ви пътуване да премине възможно най-леко и безопасно 😀

* Лопата – освен че ще свърши работа после при изграждането на кикъра, ще може да отровите колата или да позачистите снега пред или зад гумите
* Одеало – винаги е полезно
* Чистачка/стъргалка за стъклата, обикновенно това е комбиниран уред с четка за сняг и заострена шпатола, с която махате ледът от стъклата. Много е полезно и при изчистването на борда и прибирането му после.
* Пръскачка за отмръзване – също доста полезно, с нея лесно може да си размръзите ключалките или стъклата или която и да е друга замръзнала част в колата 😀 За вашите замръзнали части има Джобни Печки! 😀
* Пластични чували – винаги е добре да имате 1 пакет чували в колата, не се знае кога ще трябва да пренасяте тяло или пък да се наложи да намушите дрехите си в чувал, за да ги предпазите от намокряне или просто да си го сложите под мокрият задник, за да не намокрите и седалките.
* Топлите дрехи мисля че са ясни, добре е на по-дълго и снежно пътешествие да помъкнем още 1 кат топли дрехи.
* Аптечка ( нещо което така или иначе е задължително да имате в колата си )
* Фенерче
* Вода
* Храна
* Достатъчно гориво, зимата винаги е добре да имате една туба гориво в багажника
* Вериги

Веригите зимно време са задължителен аксесоар. Най-добре е те да не са от най-старите, за които се налагаше колелата да се свалят, за да може да се наниже веригата. С по-новите вериги слагането е относително лесно, но най-добре е да го оттренирате.

Щом натрупа достатъчно сняг подкарайте колата смело към празен паркинг или полигон, когато стигнете там се паркирайте някъде в снега и си пригответе веригите. Важно е снегът да е в достатъчно количество, за да на не навредите на гумите си, както и на асфалта под снега. На повечето комплекти има указания как точно се поставят, следвайте оказанията и ги затегнете добре, не трябва да има някакви хлабини и кореми или пък да имат възможност да се разкачат докато шофирате.

След като успешно сте преобуили гумите с железните им чорапки, можете да завъртите няколко пробни кръгчета, за да “усетите” как се държи колата, с вериги се кара относително бавно, така че няма нужда да бързате за никъде. Такъв тип суха тренировка ще спести много време, усилия и нерви, когато се появи ситуация, в която наистина ще са ви нужни веригите.

Към Част 2 😛

Leave a reply